До края на десетилетието ядрените централи ще генерират над една

...
Коментари Харесай

Ядрената енергия се завръща в Япония


До края на десетилетието нуклеарните централи ще генерират над една пета от силата, добивана в Япония (снимка: CC0 Public Domain)

Японските управляващи не помниха за повредата в АЕЦ Фукушима или са принудени да го създадат под натиска на световната енергийна рецесия и нуждата от декарбонизация на стопанската система. Ядреният регулаторен орган утвърди проект на Министерството на стопанската система и индустрията на страната за фрапантна смяна на курса в енергийния бранш.

Не единствено, че старите реактори ще бъдат върнати в употреба, само че се планува и изграждане на нови реактори, тъй че да се утрои делът на производството на нуклеарна сила до края на десетилетието, съобщи Асошиейтед прес.

Аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1 през 2011 година, вследствие на земетресението и последвалото го цунами, докара до прекъсване на всички настоящи нуклеарни реактори в Япония. През 2012 година за първи път от 1970 година в страната не работеше нито един нуклеарен реактор. Ограничен брой реактори започнаха да се връщат в употреба от 2015 година, тъй като нямаха опция. Това се считаше за краткотрайна мярка, до момента в който бъде изоставена изцяло нуклеарната сила до 2030 година

Тази година обстановката в света се промени радикално, откакто силата нарастна доста. Още през лятото японският министър председател Фумио Кишида прикани за началото на зимата да бъдат пуснати минимум 9 от 10 реактора с позволение за удължение на работата им. Досега Япония е съумяла да пусне в употреба 10 реактора от 17 позволени, а общо са подадени заявки за удължение на употребата на 27 реактора.
още по темата
Днес делът на атомните електроцентрали в производството на електрическа енергия в Япония е от 7% до 10%. Според новия проект, до 2030 година този дял би трябвало да нарасне до 20-22%. Вече не се приказва за занемаряване на нуклеарната енергетика в страната. Животът на една атомна електроцентрала ще може да надвишава 60 години, като ще бъдат издигнати и нови реактори.

И в случай че по-рано употребата на реакторите в Япония беше удължавана след 40 години употреба за още 20 години (сега това може да се направи повече от веднъж), то съгласно новия проект въпросът за удължение на периода на реакторите ще бъде издигнат след 30 години употреба – за нов интервал от 10 години до идващия обзор.

Японски специалисти считат, че новият проект ще разреши на комуналните компании да останат със остарялото съоръжение за доста по-дълго време и да не влагат в различни енергийни източници. Очевидно, в нуклеарната енергетика ще се разчита на изпитани във времето реакторни технологии с техните плюсове и минуси.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР