До края на април се предвижда да стартират археологически проучвания

...
До края на април се предвижда да стартират археологически проучвания
Коментари Харесай

Стартират археологически проучвания край Димово

До края на април се планува да започват археологически изследвания край Димово, оповестява на уеб сайтът си Агенцията "Пътна инфраструктура "(АПИ). Археолозите ще изследват обект - цитадела с подградие от късната древност (IV-VI в.), открит през предходната година по трасето на пътя Видин - Монтана, в землището на с. Шипот в област Видин, в региона на Димово, прецизират от АПИ.
Археологическият обект е ситуиран върху естествено нагорнище сред град Димово и село Шипот. При авансово археологическо изследване предходната година са открити елементи от крепостна стена, ограждаща повърхност от към 4 декара. Според археолозите обектът евентуално е служел за укрепен снабдителен пункт, за което свидетелстват изсечени в скалата ями за предпазване на хранителни артикули и вода. В североизточния бранш са проучени остатъци от две здания с каменна структура, които са били опожарени. В северната част е записано входно оборудване и елементи от зидано стълбище. Обитаването на терена е прекратено след първата половина на V век и е обновено във втората половина на VI в., когато до северната стена в миналото е била построена еднокорабна черква. В границите на обекта са регистрирани още няколко структури от този интервал и са открити голям брой находки - железни, керамични и костни.
Въз основа на резултатите от предварителното изследване през предходната година, археологическото изследване ще продължи и през тази до откриване на целия обект. Разкопките ще продължат пет месеца.
През 2021 година от бюджета на АПИ за археологически изследвания бяха обезпечени над 7.5 млн. лева, допълват в известието. Археолозите проучваха редица обекти по трасето на Видин – Монтана. Сред тях бяха няколко некропола край видинското село Синаговци. Част от тях са от ранножелязната ера, ранноримската ера (I в. прочие Хр. – I в. сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III в. сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI в. сл. Хр.). Открити бяха и остатъци от стопанство от III в. сл. Хр. със аграрни принадлежности. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. прочие Хр. по времето на републиканската ера и от II в. сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя. В археологическия обект край с. Синаговци са открити и голям брой структури – ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната столетия, допълват в известието.
През 2022 година за изследвания на археологически обекти, открити при строителството на огромните инфраструктурни планове, в бюджета на АПИ са планувани над 5 млн. лева За запазване на културно-историческото завещание ще продължи работата на археолозите на обекти по трасето на автомагистрала „ Хемус “, на пътя Видин - Ружинци – Монтана, както и на обект в землището на с. Дърманци, в сектора Мездра - Ботевград. Ще бъде осъществявано археологическо наблюдаване и при строителството на автомагистрала „ Европа “ в правата сред Сливница и София, прецизират в известието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР