До края на 2022 г. ще стартират карго полети с

...
До края на 2022 г. ще стартират карго полети с
Коментари Харесай

Български дронове ще извършват карго полети в Средиземноморието до края на годината, а от 2024-а и у нас

До края на 2022 година ще започват карго полети с български безпилотни товарни самолети в Средиземноморието, а през 2024 година и в България. Карго полетите на българските дронове ще стартират в началото в Малта и Италия, като последователно ще се уголемява обсегът им. Това стана ясно при визитата на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев в " Дронамикс " - български софтуерен стартъп, който работи по основаването и оперирането на безпилотни самолети за доставки на товари.

Компанията е създала личен дрон, наименуван " Черният лебед ", като крайната ѝ цел е да улесни логистиката и метода на преместване на товари, с доставка още на същия ден. Близо 140 души работят в компанията, от които над 100 в България.
 Българската Dronamics ще доставя с дронове медикаменти и органи за трансплантация в Шотландия
Български производител на товарни дронове навлиза на английския пазар

Компанията ще взе участие в плана CAELUS със своя товарен дрон Black Swan

На срещата беше разисквана още опцията България да се трансформира в карго Хъб, а страната да играе по-активна роля в поддръжка на високотехнологични компании за обезпечаване на нови пазари.

" Радвам се, че имам опция да посетя сполучливи компании, софтуерни стартъпи, чието развиване е минало през внедряването на нововъведения. Ще запазим всички работещи механизми в поддръжка на новаторските и високотехнологични български компании и ще опитаме да надградим останалите ", посочи министър Пулев. Той добави, че предстоят още визити на компании, с цел да получи противоположна връзка по какъв начин да се усъвършенства поддръжката към родните производства.
 Dronamics влиза в партньорство с австралийската Quickstep за произвеждане на товарни дронове
Dronamics влиза в партньорство с австралийската Quickstep за произвеждане на товарни дронове

Quickstep става първият стратегически индустриален сътрудник на българската компания

Съоснователят на компанията Свилен Рангелов посочи от своя страна, че се възнамерява всеобщо произвеждане на карго дронове в дълготраен проект в България, като тук сигурно ще бъде непокътнат центърът за развойна активност и прототипиране, който компанията развива в последните осем години. Рангелов уточни, че " Дронамикс " е първата в Европа с лиценз за дрон карго авиолиния.

Българският стартъп " Дронамикс "

е учреден през 2014 година от братята Свилен и Константин Рангелови и е единствен и стратегически сътрудник на IATA за безпилотни летателни апарати в целия свят. Компанията е финансирала разрастването си през борсата, като към този момент има над 1000 акционери. Стартира в границите на самодейността ДЖЕРЕМИ и Фонда Илевън, като посредством разнообразни финансови принадлежности и бизнес ангели през годините е набрала 20 млн. евро вложения.
 Българската компания за безпилотни самолети Dronamics получи позволение за полети в Европейски Съюз
Българският Black Swan полита в небето над Европа

Първите търговски полети се възнамеряват за по-късно тази година

Компанията към този момент приготвя първите полети на карго дрона си, който е с опция да транспортира 350 кг. товари на разстояние до 2500 км., включително в границите на един работен ден, до няколко часа. Възможното приложение на услугата е в секторите на превоза, доставките, земеделието, машиностроенето и други. Стартъпът към този момент има документ за оператор на лека безпилотна авиационна система (UAS) на Европейски Съюз (LUC). Лицензът разрешава полети на карго дронове в Европейски Съюз.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР