До изборите в Турция остава по-малко от месец. Сегашният президент

...
До изборите в Турция остава по-малко от месец. Сегашният президент
Коментари Харесай

Накъде ще се обърне Турция. На Ердоган му предстои най-важната битка

До изборите в Турция остава по-малко от месец. Сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган има късмет да остане на поста, само че конкуренцията е жестока. За обстановката в навечерието на вота - в материала.

Историческа акция

За Ердоган изборите идващия месец имат значимо, алегорично значение. Страната чества стогодишнината от основаването на Турската република, която беше ръководена от първия президент Мустафа Кемал Ататюрк.

Западът се опасява, че настоящият държавен глава ще циментира " закостенял модел с повече политическа власт, съсредоточена към него ", отбелязва “Политико ”.

Изборите ще бъдат тестване за световната система за сигурност. Новият президент би трябвало да дефинира ролята на Турция в НАТО, по-нататъшния вектор на развиване на комплицираните връзки със Съединени американски щати и Европейски Съюз, както и въздействието на Анкара върху обстановката в Украйна.

Основният противник на Ердоган е единственият опозиционен претендент Кемал Кълъчдароглу, прочут в някои кръгове като " турския Ганди ". Проучванията на публичното мнение демонстрират, че в този момент той излиза отпред. Според някои изследвания за него са подготвени да гласоподават 10% повече гласоподаватели, в сравнение с за настоящия държавен глава.

Плановете на опозицията

Екипът на Кълъчдароглу дава обещание систематични промени при положение на победа. „ Ще има преход от властническо еднолично ръководство към екипна работа и това е доста по-демократичен развой.Кълъчдароглу ще бъде маестрото на този екип ", споделя основният външнополитически консултант на кандидат-президента Юнал Чевикез.

Турската съпротива е уверена, че ще успее да размрази договарянията за присъединение към Европейски Съюз, които бяха в застой през 2018 година За Анкара това е мъчителен въпрос. Турция стоеше в основата на " общия европейски дом ", само че към момента не се е включила към него. Причината е както в териториалните разногласия в Кипър, по този начин и във вътрешната политика на Ердоган, в това число правосъдната промяна, подложена на критика от Европейския съюз.

Кълъчдароглу също дава обещание да се съобрази с решенията на Европейския съд по правата на индивида, призоваващи за освобождението на двама съперници на настоящия президент: Селахатин Демирташ, съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите, и Осман Кавала, правозащитник, който е наказан на пожизнен затвор.

„ Това ще даде на всички наши съдружници и европейски страни сигнал, че Турция се е върнала по пътя на демокрацията “, сподели Чевикез.

Дори и при тези условия обаче възобновяването на договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз е под подозрение. Антизападните настроения в страната са доста мощни, споделя Волфанго Пиколи, съосновател на американската консултантска компания “Тенео ”. Кълъчдароглу се възприема като креатура на Запада, доста от тезите на опозицията са искрено популистки. Има и разлика в методите на партиите, макар издигането на обединен претендент.

„ Външната политика ще зависи от съгласуваността на обединението “, сподели Пиколи.

Освен това има възможност Европа да не желае да се занимава с евентуално ново водачество. „ Членовете на Европейски Съюз към този момент са привикнали с концепцията за необвързана Турция, която се е отдалечила от нормите и полезностите на Европейския съюз и върви по собствен личен път “, споделя Асли Айдънташбаш, теоретичен помощник в института “Брукингс ”.

„ Ерозията на доверието беше взаимна “, счита Синан Улген, откривател в мозъчния концерн “Карнеги-Европа ”. Според него, макар резервираността във връзка с присъединението на Турция към Европейски Съюз, има други области за взаимоотношение: митническият съюз, визовата либерализация и миграционното съглашение от 2016 година

" Нашата миграционна политика би трябвало да бъде приведена в сходство с Европейския съюз ", изясни Чевикез. " Много страни в Европа виждат Турция като " басейн ", който да задържа мигрантите, идващи от Изтока, и това е нещо, с което Турция, несъмнено, не може да се съгласи ”, добавя специалистът.

Предизвикателство за НАТО

Първоначално Турция наложи несъгласие на кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединение към Северноатлантическия алианс, само че на 30 март даде зелена светлина за участието на Финландия.

Опозицията дава обещание да анулира възбраната и за Швеция. „ Ако внесете двустранни въпроси в многостранна организация като НАТО, създавате един тип поляризация с всички останали членове “, сподели Чевикез.

Много източници настояват, че избраният отново Ердоган също може да " допусне " Швеция, даже единствено тъй като съдружниците в блока помогнаха след земетресението. Президентският представител Ибрахим Калън споделя, че вратата е отворена за шведите, само че Стокхолм би трябвало да се съобрази с настояванията на Анкара.

Анализаторите в Турция акцентират, че не става въпрос за изнудване на НАТО, както постоянно се пробват да показват на Запад. За разлика от признатата в Алианса Финландия, Швеция в действителност интензивно оказва помощ на Кюрдската работническа партия, както и на поддръжниците на Гюлен, персоналния зложелател на Ердоган. Аргументите на Анкара са съществени.

Друг проблематичен аспект са връзките сред Съединени американски щати и Турция. Те се утежниха през 2019 година, когато Анкара закупи съветски системи С-400, които съгласно Съединени американски щати излагат на риск самолетите на НАТО. В отговор Съединени американски щати извадиха Турция от програмата за изтребители Ф-35. Сега опозицията има намерение да реализира обновяване на турското присъединяване. Тези очаквания не са неоснователни. През март Кълъчдароглу се срещна с американския дипломат в Анкара Джефри Флейк. Ердоган реагира остро на сходен контакт, като даде обещание да " затвори вратата " на американския посланик. „ Трябва да дадем урок на Съединените щати на тези избори “, сподели президентът.

Шансовете на страните

Някои специалисти признават, че Вашингтон употребява вероятното проваляне на опозицията като мотив да упрекна Ердоган в машинация. В този случай теоретично е допустимо американците да признаят Кълъчдароглу за президент.

В същото време предизборната обстановка в Турция потвърждава, че не е елементарно да се фалшифицират резултатите от вота. Кметовете на засегнатите от земетресението градове са известни с опозиционните си възгледи. Дори в Истанбул се дава желание на опозицията - има доста нейни предизборни плакати и локалната община интензивно предизвиква това.

Управляващите и Ердоган също не седят безучастни. По отношение на кметовете на опозиционните градове те интензивно употребяват тезата, че кметовете отхвърлят да спомагат на центъра за премахване на следствията от земетресението. Властите имат коз против претенциите на опозицията за земетресението - постоянно локалните водачи сами са одобрявали ненадеждни здания.

Ердоган разгласи стартирането на няколко огромни плана за изборите - от нови линии на метрото до АЕЦ " Аккую ". Почти всекидневно той организира срещи с популацията.

Опозицията упорства, че президентът и неговата партия са отговорни за рухването на националната валута. Но и тук Ердоган може да разчита на поддръжката на народа. Неговите съперници оферират да се допусне Международният валутен фонд (МВФ) в турския финансов бранш като регулатор. Предложените от МВФ ограничения обаче допускат съкращения в обществената сфера. Сегашното държавно управление в този смисъл е по-предвидимо и турците считат, че Ердоган няма да се откаже от обществената си стратегия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР