До финала на Sofia Urban Challenge стигнаха общо 4 чужди

...
До финала на Sofia Urban Challenge стигнаха общо 4 чужди
Коментари Харесай

Кои компании спечелиха първия конкурс за иновации за чист въздух в София

До финала на Sofia Urban Challenge стигнаха общо 4 непознати и 2 български започващи компании.

[Shutterstock] Още по тематиката
Предай нататък картите

Новият план на Dextrophobia провокира хората да играят в действителна градска среда посредством интерактивните карти Cards2Go
18 окт 2017
Българската MClimate получи инвестиция от 1 млн. лева

Kомпанията, която създава умни устройства, ще употребява средствата за разгръщане на портфолиото си от артикули
11 окт 2017
Twin Ray e победител в районното съревнование PowerUp!

Компанията за електрически самолети ще показа България на финала в Будапеща
9 окт 2017 Електрически колела, новаторско софтуерно дърво и водородно гориво са трите плана спечелили в първия конкурс за новаторски решения за чист въздух в София – Sofia Urban Challenge, проведен от неправителствената организация Cleantech Bulgaria в партньорство със Столична община.

Конкурсът цели да отличи най-хубавите започващи компании с планове в областта на пречистването на въздуха и възстановяване на околната среда в София. Те трябваше да показват решения за справяне със мощното замърсяване с фини прахови частици в столицата, чиято централизация през студените месеци заплашва здравето на жителите на града. За първи път Sofia Urban Challenge беше отворен за стартъпи от територията на Европейския съюз (ЕС).

В конкуренцията се включиха общо 15 компании, като до финала стигнаха шест от тях. " Имахме участници с планове в региона на мониторинга на качеството на въздуха, инфаструктурни решения за монтиране върху здания за възстановяване на средата, шумоизолиращи системи около пътя, печки с невисок въглероден отпечатък и филтриращи системи ", разяснява за " Капитал " Ели Щерева, планов координатор в Cleantech Bulgaria. Тя добавя, че първото издание на Sofia Urban Challenge е провокирало интерес измежду редица страни от Европейски Съюз и до финала са стигнали общо 4 непознати и 2 български плана. Участниците бяха оценени от специалисти от Столичната община, Climate-KIC и Cleantech Bulgaria.

Победителите в конкуренцията

Българската започваща компания Eljoy bikes създава електрически колела, които, от една страна, щадят околната среда, а от друга отстраняват неудобствата на елементарните колела като изкачването на баири и по-бавното напредване. Цената им варира сред 2 хиляди лева и 4 хиляди лева според от мощността и съставените елементи по електрическия велосипед, а с едно зареждане на батерията могат да преминат над 200 км. Компанията има офиси във Варна и в София, а редом с електрическите колела създават и интелигентна система за отдаването им чартърен.

Екипът на испанския стартъп Discomon създава новаторско софтуерно дърво, което пречиства въздуха. Всяка система е с размери 10 кв. метра и се равнява на 90 елементарни дървета. Тя е проектирана по този начин, че да изтласква въздуха от долната част на колоната, преминавайки през разнообразни дезинфектиращи филтри, като най-после излиза през най-горната част на системата. Конструкцията прилича дребни отвесни билбордове и може да се употребява и като средство за реклама. Компанията към този момент има пилотни съоръжения в Испания.

Третият победител в надпреварата е основаната в Румъния започваща компания Tresoil Biofuels , която основава водородно гориво с нулев въглероден отпечатък. Екипът употребява технологии, посредством които след преправка на маси от сметищни битови боклуци създава чистото гориво. В резултат на потреблението му, от една страна, се понижават отпадъците, а, от друга, се създава зелено гориво, което може да бъде употребявано от мрежата на градския превоз.

Проектният координатор Ели Щерева, разяснява пред " Капитал ", че идната стъпка за спечелилите е да бъдат тествани плановете им. " От Cleantech Bulgaria дружно със Столичната община търсим способи за пилотни проби на решенията и ще работим в посока внедряване на плановете в София ", прибавя още тя. Sea Harmony беше отличена в състезанието на ClimateLaunchpad
Българската започваща компания Sea Harmony завоюва премия в интернационалния предприемачески конкурс ClimateLaunchpad за зелени бизнес хрумвания, който се организира в Кипър. Екипът беше класиран преди всичко в тематичната категория " Устойчиви храни " и завоюва премия от 5 хиляди евро. Стартъпът създава система от отвесни ферми за миди, възстрановяващи екологичния баланс в крайбрежните води и спомага за населването на така наречен мъртви зони. В резултат на това се усилва и производството на черна мида, чието търсене от ден на ден се ускорява в Европа.
В конкуренцията ClimateLaunchpad се включиха над 105 стартъпа от общо 35 страни. Сред тях бяха и още две български компании, авансово определени на локалния край, който се организира през лятото в София. Това са MicroChar, създават новаторска технология за биологично филтриране на отпадъчни води, като разрешава потреблението на непотребната наслойка за екологично чист тор, както и EcoGAF с продукта LAM’ON - новаторски ламинат за хартия, който е изцяло биоразградим, подобаващ за компостиране и предлага безспорна опция на съществуващите на пазара не-екосъобразни аналози. Kонкурсът се организира за четвърта поредна година и е ориентиран към млади гении, помагайки им в създаване на пазарните си решения за справяне с неподходящите климатични промени, както и да трансфорат своите хрумвания в бизнес с световен капацитет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР