До един месец Министерството на здравеопазването обеща да е готово

...
До един месец Министерството на здравеопазването обеща да е готово
Коментари Харесай

Д-р Скендер Сила, СЗО: Ограниченията за пушене на наргиле от деца няма да решат изцяло проблема

До един месец Министерството на здравеопазването даде обещание да е готово с комплект законови промени, които да наложат ограничавания и регулация за използването на наргиле в страната. В момента такива въобще отсъстват и тъй като на процедура на младежите този недостатък не им е неразрешен, те интензивно се възползват. Редица телевизионни репортажи в последните седмици демонстрираха, че модата измежду подрастващите е всеобща, а доста родители даже знаят и я утвърждават, тъй като наргилето било безвредно и за предпочитане пред цигарите.

Обаче няма нито едно доказателство зад изказванието, че водната лула от Близкия Изток е безвредна, акцентира ръководителят на офиса на Световната здравна организация за България доктор Скендер Сила. " Дневник " беседва с него за вредите, които използването на наргиле нанася, както и за методите на страните в Европейски Съюз за регулацията й. Сила пое управителния пост на представителството на СЗО в България през януари 2017 година, идвайки от офиса в Косово.

Д-р Сила, в последната седмица обществото обърна внимание на казуса с разрасналата се приложимост на наргиле от деца и неналичието на каквито и да е регулации за това. Каква е практиката в други страни в Европа и Европейски Съюз?

- Употребата на наргиле се трансформира в проблем в доста страни в Европа. Преди това беше типична най-вече за Северна Африка и Близкия Изток, само че в този момент се популяризира и в доста държави-членки на Европейски Съюз, които също търсят решение. Подходът на национално равнище при множеството е сложен, като наргилето и тютюна за наргиле се слагат наедно с останалите тютюневи произведения и подлежат на същите ограничавания и ограничения за ограничение.

Но би трябвало да се има поради че това е в действителност доста бързо разрастващ се проблем и по тази причина Световната здравна организация образува група от учени и специалисти от целия свят, с цел да го изследват и да оказват помощ на страните да се борят с него.

Какви са рисковете от пушене на наргиле, наподобяват ли на тези от цигарите?

- Битува заблудата освен измежду популацията, само че и в законодателството, че използването на наргиле е по някакъв метод по-безвредно от използването на тютюн и цигари. Но анализите на научната група на СЗО демонстрират, че всички изследвания по въпроса удостоверяват вредата от този артикул и няма нито едно доказателство за изказванието, че не вреди.

Тютюните за наргиле съдържат значителни количества токсични субстанции, които участват и в цигарите и могат да причинят тежки болести, в това число рак. Така че би трябвало да спре да се повтаря мантрата, че наргилето било безвредно - не е, то поврежда здравето и това е доказано от многочислени проучвания.

Затова СЗО предлага на страните, борещи се с казуса, да го третират по същия метод като битката с тютюнопушенето и да употребяват същите рекомендации за ограничавания, заложени в интернационалната спогодба за надзор на тютюневите произведения. Тази спогодба дава ясни насоки за ролята на всички държавни органи, в това число на министерствата и контролните органи на пазара и на реда.

Ето да вземем за пример самото устройство, с което се пуши наргиле - по този начин наречената водна лула, към момента в доста страни се продава без каквито и да е предизвестия за евентуалните вреди. Такива има в Турция, само че не и в Европа. В някои страни от Европейски Съюз към този момент е неразрешено пушенето на наргиле в закрити публични места, както предлага СЗО. И най-важното - обществото би трябвало да бъде осведомено и ясно да разбере, че използването му вреди на здравето, има ясна, научно потвърдена връзка сред него и рака на белия дроб, сърдечно-съдовите произшествия, загубата на репродуктивни благоприятни условия.

Това ли е най-хубавият метод - наргилето да се добави към регулацията за тютюна и тютюневите произведения, или би трябвало да се гледа като обособен проблем?

- Всяка страна реша съгласно личните си особености. Препоръката на СЗО е на казуса да се гледа изцяло и да обгръща всички вероятни аспекти на пушенето, в това число и на наргиле. Обикновено контрааргументът е, че тютюнът за наргиле не съдържал никотин. Дори някои типове да не съдържат, това няма значение, тъй като съдържат други токсични субстанции, които при процеса на горене и изпаряване основават - аз я назовавам " химия ", която влиза в белите дробове, кръвта и цялото тяло. И при всички случаи - няма позитивен резултат.

Много е трагично, че в България всяка година умират прибързано към 20 хиляди души, поради вредите от цигарения пушек. А наргилето е единствено върхът на айсберга. Трябва да гледате на казуса изцяло. Затова няколко пъти повторих, че контролът на тютюневите произведения би трябвало да е сложен и да обгръща всички въпроси.

 Д-р Скендер Сила, СЗО: Ограниченията за пушене на наргиле от деца няма да решат напълно казуса
© Анелия Николова

Усилието би трябвало да е групово - освен на страната, само че и на всеки родител. Родителите би трябвало да си забранят да пушат пред децата си. Но тук съм виждал пребогато родители да пушат в колата с децата си вътре, и също бременни дами и доста младежи. Да ви напомня за международното изследване за злоупотребите измежду подрастващите, което подреди България на челните позиции по тютюнопушене. Децата стартират доста рано - на към 13, което е доста обезпокоителен феномен. Има и увеличаваща се наклонност измежду девойките, а това ще се отрази на демографския проблем тук, тъй като това са девойки, застрашени от репродуктивни компликации.

Така че това е един от сериозните здравни проблеми на тази страна и СЗО е в подготвеност да работи тясно с Министерството на здравеопазването и всички обвързани институции, тъй като той би трябвало да се адресира със строги ограничения. В момента в България има към 2.1 млн. дейни пушачи. Да не приказваме за пасивните. Ако тази наклонност се резервира или пък продължи да пораства, ще имаме 1 милион преждевремнни смъртни случая вбъдеще. Това е проблем, който не може да се реши елементарно и не със спринт, а с маратон, в който всички би трябвало да се включат.

Статистиката след въвеждането на възбраната за пушене на закрито изглеждаше обнадеждаваща и сподели спад на броя на пушачите за няколко години. Все отново не върви ли надолу това число?

- За страдание, България е на първите места в Европейския съюз. Надпреварата е сред Гърция и България и дали си разменят първото и второто място няма значение, тъй като отново е на върха и отново броят е прекомерно огромен. Проблемът е явен - излизаш на улицата и виждаш прелестни млади девойки и момчета да пушат.

И въпреки че всички ще умрем някой ден, задачата ни е да имаме високо качество на живот, което не е допустимо след години тютюнопушене. Мъките на пациентите с рак и сърдечно-съдови заболявания са големи, а някои от тях ще умрат в най-активните си години поради това и ще опечалят околните си. Вредно е и на здравно, и на психическо равнище, само че също и за стопанската система на фамилиите и на страната. Губят се години от дейната възраст, от трудоспособността, дават се пари за лекуване.

Що се отнася до използването на наргиле - тревожното е, че там има явен растеж на употребяващите, и то при младежи. Това е и обществен и културен феномен, учениците прекарват доста време дружно в тези заведения, единствено че на цената на здравето си.

Има ли статистика какъв брой младежи използват наргиле?

- За България няма такава статистика, само че сме в развой на събирането й. Имаме среща със зам.-министъра на опазването на здравето, с цел да обсъдим този въпрос и СЗО е подготвена да направи цялостна оценка на казуса благодарение на интернационалните специалисти, които ще дойдат тук и ще проучват всички аспекти. В момента можем да твърдим сигурно, че има увеличаваща се наклонност на приложимост на наргиле като цяло в Европейски Съюз и в частност в България.

 Сравнение на погълнатите химикали от една изпушена цигара и при едночасова сесия с наргиле <br />[Графика от отчет за резултатите върху здравето от използването на наргиле на Световната здравна организация, 2015 г.]
© World health organization

Сравнение на погълнатите химикали от една изпушена цигара и при едночасова сесия с наргиле
[Графика от отчет за резултатите върху здравето от използването на наргиле на Световната здравна организация, 2015 г.]

Има такава сметка в отчетите на СЗО, че един час пушене на наргиле е равно на 100 изпушени цигари по размер вдишан пушек. Какво значи това?

- Няма да влизам в детайлности, тъй като това число варира доста съгласно размера на дробовете, силата на наргилето, честотата на вдишването и така нататък Означава още веднъж, че дълготрайната приложимост на наргиле има и дълготрайни отрицателни резултати върху здравето, също като при цигарите.

От графиката на СЗО може да видите по какъв начин едночасово пушене на наргиле се съпоставя с една цигара по вдишани токсични химикали. Има никотин, катрани, въглероден моноксид, бензен, алдехиди, даже тежки метали като олово и арсеник. Съдържанието не е добре контролирано, дори по никакъв начин.

Освен това да не забравяме и другия дълготраен проблем - пристрастяването. Наргилето също основава взаимозависимост, което е ужасно, когато приказваме за деца.

Кой би трябвало да контролира тези артикули?

- Всяка страна взема решение. В някои е министерството на опазването на здравето посредством инспекторатите им, само че в други е министерството на околната среда. Това не е толкоз мъчно да се реши, само че е по-скоро в доста браншове. Вдигането на акцизите да вземем за пример, което се появи като доста ефикасна мярка, е работа на финансовото министерство, здравната просветеност е работа на здравното. Усилията би трябвало да са координирани.

Всъщност законодателната смяна и налагането на забрани наподобяват най-лесната част. Какво би трябвало да се направи по-късно, с цел да се помогне на хората да се откажат от навика?

- Точно по този начин е. Забраните са единствено една стъпка от контрола на тютюневите произведения и напълно не са задоволителни. Необходими са и дълготрайни акции за предварителна защита на подхващането на навика. По това ще работим взаимно с Министерството на образованието - да включи и поддържа посланието за здравословен живот измежду децата още от детската градина и първите години в учебно заведение. Трябва да възпитаме генерации, които познават здравословния метод на живот и не са привлечени от пороците.

Разбира се, не всички ще бъдат уверени и ще пропушат, само че има и други подходи, тествани в разнообразни страни. На някои места помощта за отричане от тютюнопушенето е включено в базовите медицински услуги, които могат да употребяват жителите. Има също и разнообразни стратегии, акции и горещи телефони, на които хората могат да звънят за съвет. За да разберем какво ще работи най-добре за България би трябвало да се направи обстоен разбор, за който СЗО ще помогне на здравното ведомство.

Покрай разкритието за модата измежду децата за наргиле, се разбра и че доста родители утвърждават това и дават позволение на децата си, тъй като било по-безвредно от цигарите. Какво бихте споделили на тези родители, с цел да ги разубедите?

- На тези родители бих припомнил, че най-ценното, което имат в живота си, са децата им. И двете са нездравословни - и наргилето и цигарите. Няма значение кое тъкмо какъв брой. И двете вредят на здравето, основават взаимозависимост, може да слагат детето в неприятна среда, както се видя от нещастието в Бургас. Родителите би трябвало да имат надзор над това. Да са демократични и да играят с децата, да прекарват колкото може повече време измежду природата, само че не в наргиле питейни заведения.

Ако дете стартира на 13 да пуши наргиле, доста по-лесно по-късно ще пропуши цигари, а ние би трябвало да учим идващите генерации, че има по-добър метод на живот. Вече не важи правилото, че в случай че пушиш си по-готин. Това беше през 60-те, обаче в тази част от света, от която съм също и аз, още не сме преодолели този културен мит. И се постанова да създадем осъзнато изпитание да го променим и да стартираме отнякъде, да денормализираме по някакъв метод пушенето. То към този момент не е нормата, тъй като е нездравословно и за пушещия и за близките. А ние желаеме да имаме красиви, енергични и здрави деца.

Защо съгласно вас регулацията на наргилетата е останала по този начин подценена до момента?

- Защото основният фокус беше върху цигарите. В множеството страни от Европейски Съюз това е надалеч по-големият проблем. Само в някои страни от Близкия Изток процентът на пушещите наргиле е по-голям в сравнение с тютюн. И откакто не са се вземали ограничения, наклонността е повишена. В тази връзка в този момент пък не би трябвало да изоставяме и битката против цигарите поради това.

Възможно е тъкмо неналичието на регулация до момента да е довела до растежа на използването на наргиле като разрешена опция. Това е един от факторите, дружно със обществения и културния. Хората постоянно ще намират такива пролуки измежду строгите правила. Показателно за това са и заведенията по " Витошка ", покрити с найлони, в които хората пушат и през зимата. Нарушава закона и е изцяло неподготвено, само че работи за някои. Това няма да се промени, до момента в който настройката на хората към вредата не се промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР