До два месеца ще започне строителството на скоростния път между

...
До два месеца ще започне строителството на скоростния път между
Коментари Харесай

Министър Цеков: До два месеца започва строителството на скоростния път Ружинци – Монтана

До два месеца ще стартира строителството на скоростния път сред Ружинци и Монтана, част от транспортната връзка Видин - Ботевград. Предвижда се 40-километровата права да бъде с по две ленти за придвижване в посока. Изготвени са нужните механически планове, обезпечено е финансиране от държавния бюджет. До издаване на разрешението на градеж остават някои съгласувателни процедури. Това разгласи в Монтана през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Там той организира работна среща с регионалния шеф Ивайло Антонов, кметове и представители на общините от региона, народни представители от района и членове на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. В срещата участваха още ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Ясен Йорданов и инж. Йордан Вълчев – член на УС на АПИ, както и инж. Лозко Лозков – ръководител на УС на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД. 
Пред участниците в срещата министър Цеков акцентира, че построяването на пътя Видин - Ботевград е най-важният приоритет за развиването на Северозападна България. Като пълностоен транспортен кулоар той би трябвало да свърже Бяло море с река Дунав за придвижване на артикули и първични материали, които да развият промишлеността и заетостта. Министърът осведоми, че до края на месец февруари ще бъде пуснат за придвижване секторът сред Макреш и Бела. „ За страдание за сектора сред Монтана и Враца сме изправени пред едно неприятно и тежко завещание, обвързвано с неналичието на одобрено трасе. Имало е определен вид през 2010 година, само че през 2013 година е установено, че той не дава отговор на екологичните условия и пътната сигурност, тъй като минава наоколо до настоящи хранилища за муниции. Оттогава трасето е изоставено и няма създадени нови разновидности “, уточни Цеков. Министърът посочи, че за това през месец декември е упълномощил създаване на уголемен абстрактен план с цялостни геоложки изследвания за избор на ново трасе сред Монтана и Враца с габарит на скоростен път. „ Над 30 са подадените предложения за планиране, чакаме до един месец да изберем реализатор. Предвидени са средства от бюджета, тъй че ще запълним този транспортен вакуум сред Монтана и Враца “, означи министър Цеков и акцентира, че идейният план ще отпуши строителния развой, като оптимистичният вид планува възможните строителни действия да стартират през 2027 г. 
„ До 5 март одобряваме предложения за избор на архитект за уголемен абстрактен план за рационализация на пътя Монтана - София с създаване на тунел под Петрохан. Съществуващият все още план е непредвидлив и неработещ, непризнат от екологична позиция, тъй като планува двулентов път, който няма да промени качествено транспортната съгласуваност. Ето за какво предвиждаме да изградим 84-километрова пътна права с по-голям габарит – четирилентов, и планова скорост 120 км/час. Трасето ще стартира от обхода на Монтана и ще се свърже със Софийския околовръстен път. Така ще имаме бърза връзка от Монтана до София “, заяви още министър Цеков. Той уточни, че оценката на подадените предложения ще отнеме към два месеца като водещ аршин е най-ниска цена. Така ще може още тази година да стартира действително планиране на скоростната права. Според министър Цеков обаче не може да се уточни възможен период за започване на строителството, тъй като ще има съществени екологични процедури. „ Правим стъпка този план да се трансформира в действителност. Евентуален старт на строителството може да чакаме в интервал до 3 години. Това е и един от дребното планове в България, който може да се осъществя на концесия или посредством публично-частно партньорство, като сполучлив вид страната да диференцира източниците на заплащания, защото сега строи по едно и също време 5-6 автомагистрали, тъй като сме изостанали с транспортната инфраструктура “, разяснява още районният министър.
По отношение на вложенията за възстановяване на пътната мрежа в региона Андрей Цеков добави, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ е създала взаимен план с общините Оряхово, Димово, Лом и неправителствена организация, с който ще кандидатства по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година за главен ремонт на 52 км от републиканския път II-11 – крайдунавския маршрут, който свързва Видин, Лом и Никопол, на стойност съвсем 100 млн. лева „ Това е една от положителните концепции за интегрирани териториални вложения в региона. Одобряването на плана зависи и от преценката на Регионалния съвет за развиване, който би трябвало да го утвърди като главен приоритет, с цел да получи финансиране “, означи още министър Цеков.
Изготвен е механически план за главен ремонт на 34 км от пътя III-133 Бяла Слатина - Манастирище - Мокреш - Монтана. Проектът е с показателен бюджет над 40 млн. лева По програмата за настоящ ремонт на АПИ през тази година е заложен ремонт на 12 км от третокласния път Монтана - Лом - Мърчево и на към 30 км от път III-112 Дъбова махала - Монтана. След сигнали от общините за сектори от републиканските пътища в неприятно положение, министър Цеков разпореди АПИ и ОПУ - Монтана да извършат инспекция и разбор на опциите за планиране и възлагане на поправки на сектори в спешно и предаварийно положение. Сред тях са прави от пътищата в Георги Дамяново, направлението Монтана - Вършец, Чипровци - Белимел, Замфирово - Паничерево. 
„ Над 85 млн. лева ще бъдат отпуснати на общините в област Монтана от бюджета за осъществяване на инфраструктурни обекти в района. Подадени са 48 плана, измежду които ремонт на водоснабдителната система на Лом за над 17 млн. лева, общински пътища, ремонт на пътя Брусарци - Белотинци за над 6 млн. лева “, сподели още районният министър. Той осведоми, че от края на тази седмица стартира подписването на съглашения с общините, които извършват изискванията – имат годни и влезнали в действие позволения за градеж, виза за планиране или мнение на основен проектант при инженеринг. 
Министър Цеков разяснява и новия проектозакон за ВиК и ценообразуването на водата. Той акцентира, че потребностите от вложения в бранша са големи. Заради неналичието на консолидация и обединен ВиК оператор в област Монтана към този момент два програмни интервала е нямало опция за вложения за рационализация на мрежата с евросредства. „ Консолидацията на общините е един от разновидностите за възстановяване на качеството на водата и прекъсването на водните режими, само че имаме опозиция от общините, които имат достъп до евтина питейна вода, която подават по гравитачен път “, уточни министърът.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР