До дни Враца остава без детско отделение заради масово напускане

...
До дни Враца остава без детско отделение заради масово напускане
Коментари Харесай

Враца остава без детско отделение заради масово напускане на педиатри

До дни Враца остава без детско поделение поради всеобщо овакантяване на педиатри. А повода - лекарите получават ниски заплати и извършват сложен график на наряди поради дефицит на фрагменти. Оставка подаде и шефът на болничното заведение. Днес с медиците се срещна здравният министър, който увери, че има решение на казуса, само че то ще бъде краткотрайно.

Ниско възнаграждение, сложни графици за наряди, а неизползваният заплатен годишен отпуск на педиатрите във врачанската болница е над 80 дни.

доктор Бисер Тодоров: " Кой би работил 3 години без да излиза отпуска? Да заповяда да работи. Как да работиме двама души, би трябвало да умрем там, би трябвало да не си вървим у дома ".

доктор Йоцка Йончева: " Има доста колежи в доболничната помощ, които имат компетентност педиатрия - десетина, само че не желаят да дойдат да оказват помощ. Господ да ни е на помощ!

Пред постройката на регионална администрация се събраха и родители, обезпокоени от обстоятелството, че детското поделение ще затвори до дни.

Основният проблем е в здравната система и ръководството на болничното заведение, сподели здравния министър след срещата си с управлението на лечебното заведение и увери, че решение има, само че ще бъде краткотрайно.

" На този стадий ще закърпим ситуацията, ще намерим педиатри, само че би трябвало подпомагане и от общината, тъй като общината също може да даде някои вероятности на болничното заведение ", съобщи проф. доктор Христо Хинков - Министър на опазването на здравето.

Увеличението на заплатите на лекарите в детско поделение може да се реализира посредством преразпределение на вътрешното заплащане по клиничните пътеки, сподели още здравният министър. Той уточни и различен проблем в здравната система.

" Частни лечебни заведения, които изсмукват ресурса от държавните лечебни заведения е проблем и би трябвало да намерим способи. Един от методите е да се консолидират всички тези предлагани медицински действия и от частни и от държавни лечебни заведения ", съобщи проф. доктор Христо Хинков.

Ако казусът с дефицита на лекари в детското поделение не бъде решен до дни, от идната седмица дребните пациенти ще търсят помощ в Монтана, Плевен и София.

Автор: Мирослава Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР