До дни ще заработи собствен цех, който е изграден със

...
До дни ще заработи собствен цех, който е изграден със
Коментари Харесай

Ръчно, новаторско и местно

До дни ще проработи личен завод, който е построен със лични средства и банков заем от 200 хиляди лева.Производителят употребява оптимално доста български биосуровини.Какво правиш, когато искаш да се храниш здравословно, само че не откриваш мечтаните биопродукти в магазина? Отговорът на Евгения и Димитър Стаменови е: започваш да ги произвеждаш самичък. Преди седем години те основават компанията си " Биостайл ", а две години по-късно имат и първите подготвени артикули – пълнозърнести сладки и соленки, въодушевени както от желанието за потребна опция на джънк храните, по този начин и от рецептите на бабата на Евгения.

Следват новите сурови крекери CultuRAW, а от края на предходната година към асортимента се прибавят и суровите хапки с пробиотик Goody. Днес компанията продава продуктите си в към 15 страни на два континента – Европа и Австралия и Нова Зеландия, като към 70% от производството е за експорт. На българския пазар сътрудници са над 500 магазина – от огромни вериги като " Кауфланд " и " Билла " до дребни магазинчета за здравословни и биохрани. Целта за тази година е доходи от порядъка на 360 хиляди лева

Биоподбор


Фотограф: Надежда Чипева Още по тематиката
" Смарт органик " закупи 25% от производителя на лютите сосове Chilli Hills

Двете компании възнамеряват обща инвестиция от 100 хиляди лева до края на тази година
23 апр 2017
Биопроизводството - възходът продължава

Търсенето на органични артикули трайно се усилва
2 мар 2017
Бизнес хапка по австралийска рецепта

Фирмата на Пламен Медаров, която създава суровите енергийни блокчета и крекери Go4Raw, изнася в 15 страни
27 яну 2017
" Билла България " с нова марка за биохрани - Alnatura (обновена)*

9.3% от оборота на веригата е от личните й марки
17 яну 2017 " В началото започнахме с концепцията за печените сладки и соленки ", споделя Евгения Стаменова. " Много бързо видяхме по какъв начин се ориентира международният пазар и тогава направихме суровите крекери, които през 2012 година бяха доста новаторски артикул и към момента са ", добавя тя. Характерното при тях е, че се подготвят от семена и ядки, които са задействани авансово, тъй че да стартират да покълват. Към тях по-късно се прибавят сушени зеленчуци и подправки, след което всичко се суши при температура до 42 градуса за съвсем 24 часа. Ниската температура разрешава да се запазят скъпите хранителни субстанции като витамини и ензими.

Още в самото начало концепцията е продуктите да се създават от 100% пълнозърнеста биопшеница и биолимец. Останалите съставки също са био сертифицирани, а стремежът на двамата бизнесмени е по опция да купуват суровините – мед, орехи, бадеми, слънчоглед, моркови, лук – от български производители, с които се договарят персонално, тъй че да могат да поддържат и тяхното произвеждане. " Трудно е, някои първични материали няма по какъв начин да се намерят – примерно чия, киноа. Но всичко, което можем да го вземем отсам ", изяснява Евгения Стаменова. " Нашите първични материали са доста качествени, доста ги ценят на открито и по тази причина желаят да ги изкупят бързичко и на едро. Идеята ни е множеството да остават тук и ние да ги преработваме ", добавя брачният партньор й.

Този блян обаче крие и своите опасности, изключително на пазар като българския, на който към момента сертифицираните за биопроизводство стопанства не са чак толкоз доста. Преди няколко години да вземем за пример неприятна годишна продукция при сините сливи принуждава " Биостайл " да спре от произвеждане един от продуктите си, в който те се употребяват, след което връщането му на пазара се оказва предизвикателство. " Тъй като искахме да си работим с българската синя слива, а не да внасяме американска калифорнийска, това беше разновидността – просто нямахме различен избор, с изключение на да го спрем ", споделя Евгения Стаменова.

Разширяване със лични сили

Още при основаването на компанията концепцията е да се построи завод за произвеждане на биохрани, като за задачата се кандидатства с план по европейските стратегии. " Купихме земята, подготвихме всичките документи, разрешителни за градеж, написахме плана, два пъти кандидатствахме с него по програмата за селските региони, само че и двата пъти отговорът беше, че поради незадоволителна наличност на средства планът не се преглежда ", споделя Евгения Стаменова.

Междувременно макар съмненията дали са уцелили подобаващия миг и дали пазарът е узрял за такива артикули започват произвеждане в пловдивското село Катуница в помещение чартърен. С разрастването на бизнеса то отеснява и преди година двамата стартират да търсят ново място, където да се реалокират, само че намирането на такова се оказва сложна задача – " даже в Пловдив такива пространства не се употребяват от 20 години и са пред разпад ", изяснява тя. Така в последна сметка вземат решение, че е настъпил моментът да изградят лично, без да разчитат на европейско финансиране, а със лични средства и банков заем за 200 хиляди лева Избраното място е в друго от пловдивските села – Брестовица, като упованията са до няколко седмици активността да може да се реалокира, след към месец и половина закъснение поради извънредно тежката за региона на Пловдив зима и задържалия се сняг. Освен новия завод в до неотдавна пустеещия селскостопански двор е конфигурирана и пречиствателна станция, построени са и уреди за хващане на дъждовната вода, която да се употребява за поливане. Чисто нови ще са и част от машините, които ще бъдат конфигурирани на новото място. Някои от тях даже са особено създадени от Димитър Стаменов, който по обучение е инженер.

Преместването ще разреши на компанията да разшири потенциала си близо шест пъти. Екипът, който сега се състои от осем души, също ще порасне – на първо време с десетина нови сътрудници, а по-късно и с още. Част от провокациите към промяната на местоположението е обвързвана точно със чиновниците, защото някои от хората, които в този момент са заети в производството в Катуница, не желаят да се местят и ще изоставен. Други обаче са подготвени да пътуват и по-дълго, с цел да продължат да се занимават с работата, която са обикнали, и ще останат в екипа, описват Евгения и Димитър Стаменови. Самите те са заети интензивно във всички етапи на бизнеса, като въпреки всичко си поделят някои от дилемите – тя се занимава най-много с контактите с клиенти и организацията по ревютата, а той - с индустриалния развой и създаването на нови артикули.

Хапка пробиотик


Фотограф: Надежда Чипева Най-новият артикул е на пазара от края на 2016 година, само че към този момент има мощен интерес в чужбина, като напълно скоро ще бъде препоръчан и в България. Става дума за сурови хапки, към които е прибавен пробиотик с растителен генезис, тъй че да са подобаващи и за вегани. По думите на двамата бизнесмени, реализирането на тази концепция следва заформящата се на пазара наклонност за прибавянето на пробиотици в храните. Тази наклонност идва и от обстоятелството, че доста от подрастващите са с алергии и не могат да употребяват млечни артикули – " въпреки всичко те би трябвало да употребяват пробиотици, с цел да поддържат положително здраве ", изяснява Димитър Стаменов.

Засега хапките Goody са били представяни на изложби в Швеция, в Германия и във Англия, а преди дни и на " Капана фест " в Пловдив. За позитивните реакции приказва фактът, че на ревюто в Лондон през април хапките печелят определяната с гласовете на посетителите премия за " Най-добър нов артикул ".

Растящ бизнес

Като огромно самопризнание двамата дефинират и момента, в който от " Кауфланд " им оферират да включат продуктите на " Биостайл " в биощандовете на веригата. " Когато една такава огромна верига ти се обади и ти каже " желаеме твоите артикули ", изискванията, които те оферират, надлежно са такива, които могат да се дискутират, и са много по-добри, в сравнение с, в случай че ти вървиш да ги молиш ", изяснява Евгения Стаменова.

С течение на времето продуктите на " Биостайл " стартират да се появяват и в биощандовете на други вериги като " Билла " и " Фантастико ", както и в локални, пловдивски вериги супермаркети. Продават се и в по-малки магазинчета за здравословни и биохрани, по-голямата част от които са в София.

След първите стъпки, които са напълно насочени към вътрешния пазар, двамата стартират да показват продуктите си и на профилираните изложби за био и здравословни храни в Европа, което им оказва помощ да намерят и сътрудници отвън страната. По думите им към 70% от продукцията за миналата 2016 година е била предопределена за експорт. Става дума най-вече за суровите крекери, които са по-голямата част от продукцията и се създават главно за външните пазари. Печените сладки и соленки са доста по-популярни измежду българските консуматори.

Илюстрация
Увеличаване


Автор: Надежда Чипева
Смаляване
Измерено в цифри, бизнесът пораства в пъти всяка година. Последният оповестен доклад е за 2015 година, когато приходите са били 184 хиляди лева спрямо 89 хиляди лева година по-рано, а облагата се усилва от 17 хиляди лева до 44 хиляди лева " 2016 година е по-добра от 2015 година с към 30%. А за 2017 година упоритостта е да удвоим 2015 година ", показва Димитър Стаменов.

" Търсим все новаторски артикули, на които може би малко им е подранило времето ", отбелязва брачната половинка му. " Ако бяхме почнали през 2010 година, тогава сигурно нямаше да е пристигнало времето, макар че тогава се роди концепцията. И когато почнахме през 2012 година, към момента се чудехме дали сме уцелили момента, дали не е прекомерно рано. Но за нас беше доста скъп този опит, който натрупахме пет години ", изяснява Евгения Стаменова. " Всички процеси в производството към този момент са изчистени, доста елементарно се работи и сме натрупали доста опит ", добавя тя.Q&A

Кои са най-големите провокации и сложни моменти в работата ви?

Евгения Стаменова: Ами доста са. Всъщност това да имаш частен бизнес си е най-голямото предизвикателство. Когато имаш личен бизнес, всеки ден има провокации, проблеми за решение.

Трудни моменти сме имали с намирането на личен състав. Дори в този момент следва със промяната на местоположението част от хората, които работят при нас, напущат, защото не желаят да пътуват. Другото предизвикателство беше построяването на цеха. Тъй като, откакто пробвахме с стратегии и не стана, търсехме чартърен и отново не стана, взехме решение, че ориста ни дава знак. В същото време напълно инцидентно се обадиха от банката и споделиха " имате ли потребност от заем ". И по този начин, взехме решение, че моментът за строителство е пристигнал.

И другото най-голямо предизвикателство е да продължиш да бъдеш твърдоглав, макар че има проблеми, много сложни моменти, сълзи – и да не се отказваш, защото единствено по този метод можеш да вървиш напред.

Кои са съперниците ви?

Евгения Стаменова: При суровите крекери, защото бяхме първи, доста дълго време нямахме конкуренция. След това се появиха и за нас това се оказа извънредно мотивиращо – тъй като, когато си самичък на пазара, наклонността ти я определяш, ти задаваш какво се прави. Но когато има някой, с който да се съревноваваш, си даваш сметка, че можеш още по-добре, и искаш да представиш 120% от себе си. И по тази причина сме доста щастливи, че се появи друга компания производител и ни дава много подтик и в нашето развиване.

За печените артикули – сякаш се появяват компании, които не са сертифицирани, тъй че тях не можем да ги сметнем за конкуренция.

Димитър Стаменов: Тъй като и предписания, и технология, безусловно всичко ние сме си го създали – а допускам, че и при сътрудниците е по същия метод, защото продуктите стават доста разнообразни – ние по-скоро се допълваме и носим многообразие на пазара. И по-скоро привличаме повече хора към този тип храни, в сравнение с да се конкурираме към момента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР