До дни ще заработи Национален електронен регистър на бомбоубежищата и

...
До дни ще заработи Национален електронен регистър на бомбоубежищата и
Коментари Харесай

Софийското метро може да побере до 1 млн. души

До дни ще проработи Национален електронен указател на бомбоубежищата и скривалищата у нас. Това разгласи през днешния ден шефът на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов.

Електронният указател ще разреши с бърза информация в интернет всеки да може да ревизира къде е скривалището му и кой е най-прекият път до него.

„ Натискайки едно копче, да знаете къде е вашето скривалище и по какъв начин по най-бързия метод да можете да се укриете. Във всички жилищни здания и публични такива, строени след 50-те години на предишния век, мазетата са им пригодени за тези неща “, съобщи гл. комисар Николов.

Бомбоубежищата са над 700 в цялата страна. Най-големите са в София. Това в столичния квартал „ Слатина “ да вземем за пример минава под няколко квартала. Изграждано е през Втората международна война, споделя Мая Богданова, която живее тъкмо до скривалището.

За множеството бомбоубежища грижа поставя Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Всеки месец пожарната прави инспекции на вентилацията и осветлението в тунелите. Често обаче стават обект на похищения. На това тук липсва съвсем цялата ограда.

Най-голямото укритие в София е метрото. Навсякъде по света тунелите подземен са построени по този начин, че при потребност да станат бомбоубежища. Има и военно краткотраен проект. Детайли от него, несъмнено, не е рационално да се разкриват. 

„ Ако има нужда, още идващия миг метрото може да бъде употребявано за това предопределение “, съобщи Стоян Братоев, изп. шеф на „ Метрополитен “ пред БТВ.

Всички 42 станции могат да приютят половин милион души, а с тунелите до 900 000 души. Има и най-необходимото.

„ На всяка метростанция има тоалетни, има питейна вода, има длъжностен тръвопровод, който се зарежда от кладенци, има вентилация “, добави Братоев.

При спиране на електрозахранването подстанции обезпечават спешно осветяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР