До дни ще обявим компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната

...
До дни ще обявим компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната
Коментари Харесай

Нинова обеща до дни да има нови компенсации за бизнеса заради скъпия ток |

До дни ще обявим обезщетителни механизми за бизнеса поради енергийната рецесия. Това съобщи на брифинг след среща с работодатели вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Имахме среща с работодателските организации, които обезпечават над 82% от наетите работни места в България, 86% от брутната добавена стойност и над 50% от износа на България – това е гръбнакът на българската стопанска система. В работодателските организации има и наедрял бизнес, само че има и дребни, микро и междинни предприятия. Т.е. това е най-съществената част от стопанската система. Даваме си сметка, че с цел да има опция и средства за правене на всички останали политики, е нужна работеща стопанска система, която да обезпечава средствата за тези политики. Затова те са извънредно значими за нас и сътрудник освен на Министерството на стопанската система и промишлеността, само че и на държавното управление, сподели тя.

Нинова уточни, че са били разисквани доста настоящи въпроси и че главното, което е значимо за бизнеса е предсказуемост.

В резултат на рецесиите, здравна и енергийна, има една непредвидимост в бъдещи събития, която кара българските компании да се усещат несигурни и нестабилни. Ето за какво се ангажирахме да им осигурим предвидимост и набелязахме съответни ограничения, уточни вицепремиерът.

Според Нинова нужните краткосрочни дейности са 3:

" Първо, би трябвало да намерим обезщетителен механизъм за бизнеса вследствие на наложения мораториум на решенията на Комисията за енергийно и водно контролиране. Аз персонално съм последовател на мораториума, тъй като считам, че по този начин оказваме помощ на семействата и фамилии и ги предпазваме от удара на цените от 1 януари. Но подобен мораториум би трябвало да върви дружно с обезщетителни ограничения – за българската стопанска система и компании, за електроразпределителните сдружения, за ЕСО, за ВиК бранша, за сдруженията, които, вследствие на този мораториум, ще натрупат загуби ", сподели тя.

Нинова уточни още, че през последните дни се водят интензивни диалози – в Министерството на стопанската система и промишлеността, в Министерството на енергетиката, с финансовия министър и министър-председателя, тъй че до дни ще бъдат оповестени обезщетителни механизми. Според нея насъбраните свръхпечалби в производителите и търговци, би трябвало да се разпределят заслужено.

" Второто са ограниченията за подкрепяне на българските компании, които са наранени от коронавирус рецесията с ограничавания в работата. Те би трябвало да продължат и след 1 януари. Мерките „ 60/40 ”, „ 80/20 ” и други ще внесем предложение тези ограничения да важат и след 1 януари ", добави тя.

Според Нинова третото, което би трябвало да се направи е заедно с работодателите да се работи по оферти за правене на бюджета за 2022 година

" Има доста въпроси, които касаят българската стопанска система и които би трябвало да залегнат в съответни цифри и политики в бюджета за идната година ", сподели тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР