До дни предстои плановият прием и плановата оперативна дейност в

...
До дни предстои плановият прием и плановата оперативна дейност в
Коментари Харесай

1000 на 100 хил. души население: Такава е заболяемостта на пациенти с Covid в София

До дни следва плановият банкет и плановата оперативна активност в София да бъдат краткотрайно лимитирани. Мярката няма да засегне дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, по рехабилитация, дълготрайно лекуване, психиатрична помощ и хемодиализа. Това заяви заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров след среща с шефовете на лечебните заведения в столицата, представен в известие на министерството. Той беше безапелационен, че се прави всичко допустимо, с цел да издържи здравната система.

В момента в София са свободни 45 интензивни кревати, само че част от тях се намират в профилираните акушеро-гинекологични лечебни заведения - т.е. предопределени са за бременни родилки с COVID-19. Заради незадоволителния брой интензивни кревати на срещата беше взето решение в София да бъдат разкрити още 50 кревати за пациенти с коронавирусна зараза в тежко положение.

" Това се постанова поради високата заболяемост, която към днешна дата в София надминава 1000 на 100 хиляди души население ", изясни доктор Петров. Той уточни, че болничните кревати за пациенти с COVID-19, които се нуждаят от консервативно лекуване, са изцяло задоволителни и все още няма нужда от откриване на спомагателни такива. Въпреки това е основана опция леглата за пациенти в неусложнено положение с COVID-19 да бъдат увеличени трикратно, уточни доктор Петров. Лечението на пациенти в незабавно положение е обезпечено, безапелационен бе заместник-министърът.

Министерство на здравеопазването актуализира листата с лабораториите за антигенни проби

Министерството на здравеопазването (МЗ) актуализира листата на лечебните заведения с лаборатории и независимите медикодиагностични лаборатории, с които са подписани контракти за даване и осъществяване на бързи антигенни проби, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

В уеб страницата на здравното министерство може да се откри обновеният към 27 октомври лист на 177 лечебни заведения с лаборатории и независими медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е подписан контракт за даване и осъществяване на бързи антигенни проби.

Съгласно договорите, тези лечебни заведения и лаборатории работят с гратис предоставени от Министерство на здравеопазването проби. Пределната цена, която те могат да дефинират за вземането на проба и административната работа, обвързвана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на документ за проучване, е до 10 лева, осведомят от Министерство на здравеопазването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР