До четвъртък следобед регистрираните в САЩ борсово търгувани фондове (ETF)

...
До четвъртък следобед регистрираните в САЩ борсово търгувани фондове (ETF)
Коментари Харесай

Успешен първи ден – над $4.6 милиарда в обем на търговия в Биткойн ETF

До четвъртък следобяд записаните в Съединени американски щати борсово търгувани фондове (ETF) за Биткойн означиха забележителен размер на търговия от $4.6 милиарда съгласно данни на LSEG.

Този скок настъпи след утвърждението на тези знакови артикули от американския регулатор на скъпи бумаги в сряда.

Тези ETF-и съставляват основен миг за промишлеността на криптовалутите, тествайки капацитета на цифровите активи, постоянно считани за рискови от експертите, да получат по-широко самопризнание като вложения. Единадесет спот Биткойн ETF, в това число iShares Bitcoin Trust (IBIT.O) на BlackRock, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC.P) и ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB.Z), започнаха да се търгуват в четвъртък, предизвиквайки мощна конкуренция за пазарен дял.

По данни на Лондоската фондова борса (LSEG) Grayscale, BlackRock и Fidelity преобладаваха в размерите на търговията. Тод Розенблут, пълководец във VettaFi, означи мощните размери на търговия за новите ETF артикули, само че акцентира дълготрайния темперамент на техния триумф.

Одобрението на Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати в сряда означи края на траялата десетилетие битка сред регулаторните органи и крипто промишлеността. Въпреки опасенията, че Биткойн е високорискова инвестиция, не всички огромни играчи одобриха новите спот Биткойн ETF-и. Vanguard, най-големият снабдител на взаимни фондове, не изрази проекти да предлага тези ETF-и на своята платформа.

Председателят на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) Гари Генслер в свое изказване посочи , че това скорошно решение не значи утвърждение за  Биткойн, наблягайки неговия умозрителен и неустойчив темперамент. Пускането на ETF докара до повишение на цените на Биткойн до най-високото им равнище от декември 2021 година насам.

Конкурентната среда за пазарен дял се ускори, защото емитентите понижиха таксите, като диапазоните варират от 0.2% до 1.5%. Valkyrie, да вземем за пример, понижи таксите си до 0.25% и ги анулира за първите три месеца след началото на търговията.

Одобрението на Grayscale да преобразува съществуващия си Биткойн концерн в ETF неотложно сътвори най-големия Биткойн ETF в света с ръководени активи за над $28 милиарда. Оценките за евентуалните притоци за спот Биткойн ETF се разграничават доста, като някои предвиждат, че потоците ще надвишават $10 милиарда през 2024 година, а други допускат, че единствено през тази година ще доближат $50-100 милиарда.

Въпреки ентусиазма, обвързван с утвърждението, някои анализатори остават внимателни, като акцентират възприемането на криптовалутите като рискови от страна на по-широката капиталова общественост. Спредовете “bid/ask ”, размерът на търговията и броят на участниците се трансфораха във фокусни точки на надзор, когато ETF-ите започнаха да се търгуват в четвъртък.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР