До 900 000 души могат да се укрият в метростанциите

...
До 900 000 души могат да се укрият в метростанциите
Коментари Харесай

До 900 000 души могат да се укрият в софийското метро

До 900 000 души могат да се укрият в метростанциите в столицата.

Това заяви шефът на пожарната основен комисар Николай Николов, представен от НР.

Той добави, че под множеството жилищни здания у нас има изби, които могат да бъдат употребени като укрития, само че за задачата би трябвало да бъдат почистени и приведени във тип, комфортен за потребление.

"734 са укритията в цялата страна. От тях 292 са в електронния указател и са годни за приложимост. В момента няма директна заплаха за България от войната в Украйна ".

Повечето от укритията се намират под учебни заведения, детски градини и публични здания.

Преди ден в уеб страницата на Министерство на вътрешните работи беше качен лист с 292 обекта, които са предопределени за отбрана при вероятно нахлуване.

България разполага с Национален проект за отбрана при бедствия и в него има част, която касае трансгранично замърсяване, което включва и радиация, заяви още основен комисар Николов.

Той посочи,че маските от вида FFP 2, които употребяваме против ковид, дават добра отбрана и против сходно замърсяване.

В Националния проект е разказано тъкмо по какъв начин се работи при вероятно радиационно замърсяване, изясни основен комисар Николай Николов. Той разказа дейностите при хипотетична повреда в атомна електроцентрала в Украйна:

"Не приказваме сега за нашата, приказваме за украинската. Изхвърля се радиоактивният облак, който високо в атмосферата след известно време, поради розата на ветровете, може да пристигна в България. Процесът се следи първо от държавната организация "Ядрено контролиране ", другите сме ние, които поддържаме националната радиационна система. Национален институт по метеорология и хидрология, които имат за задача, паралелно с организация "Ядрено контролиране ", да предвиждат развиването, придвижването на този облак ".

Главният комисар изясни и какви ще бъдат дейностите за отбрана на популацията при възможна повреда в АЕЦ:

"Населението, което вероятно може да бъде наранено с радиация, застрашаваща здравето, следва да бъде изведено. Това население, което не може да бъде изведено от пътя на облака, получава йодна таблетка. Идеята на йодната таблетка е да отбрани нашите жлези от струпване на йод 131. Това го споделя Министерството на здравеопазването - по кое време започваме тази профилактика, с каква доза. Когато се прибираме у дома, облеклата - извън. А прозорците и вратите оптимално уплътнени ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР