До 4 октомври партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да

...
До 4 октомври партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да
Коментари Харесай

Сметната палата очаква първите данни за предизборните кампании от партии и коалиции

До 4 октомври партиите, обединенията и инициативните комитети би трябвало да подадат в Сметната палата първите данни за предизборната си акция, оповестиха от пресцентъра на палатата.

Единният указател по Изборния кодекс – ЕРИК, в Сметната палата е отворен за подаване на информация от участниците в идните избори за кметове и за общински съветници.

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите - партии, обединения и инициативни комитети, са длъжни да показват в Сметната палата в 5-дневен период от разкриване на предизборната акция, т.е. до 4 октомври 2023 година в това число. Те би трябвало да подадат имената, ЕГН и адрес на донорите, типа, задачата, размера или цената на направените дарения, имената и ЕГН на претендентите и на членовете на инициативните комитети, които са дали средства, и размерът на средствата, декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надвиши една минимална работна заплата, заявления за произхода на средствата на претендентите, издигнати от партията/коалицията/инициативния комитет, и на членовете на инициативния комитет, когато размерът на средствата е над една минимална работна заплата, наименованията на социологическите и рекламните организации, както и на организациите за реализиране на връзки с обществеността, с които участникът работи.

Участниците в изборите би трябвало да подават и по време на акцията всяка последваща нова информация от изброените групи за регистриране в ЕРИК, като срокът за това е до седем дни от възникването ѝ.

Подробни инструкции и мостри на документи са оповестени на интернет страницата на Сметната палата, в раздел „ Контрол-избори “, „ Подаване на информация за Единния указател по Изборния кодекс “.

При неподаване на наложителната информация за включване в ЕРИК, на лицето, което съставлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които съставляват обединението, се постанова санкция от 3000 до 10 000 лева

От среднощ на 29 септември публично стартира предизборната акция за локалните избори на 29 октомври. Тя ще продължи до 24.00 ч. на 27 октомври.

Има пет забрани, свързани с даренията за участниците в изборите, сподели Екатерина Перчева-Антова, шеф Одитна дирекция " Специфични одити " в Сметната палата в изявление за Българската телеграфна организация преди началото на предизборната акция.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР