До 2022 г. етикетите на бирените бутилки и кенове на

...
До 2022 г. етикетите на бирените бутилки и кенове на
Коментари Харесай

Пивоварите ще вписват в етикетите съставките и енергийната стойност на бирата

До 2022 година етикетите на бирените бутилки и кенове на европейските производители ще дават информация за съставките и енергийната стойност на пивото. За това се схванаха на среща в Брюксел асоциациите на пивоварите от страните в Европейски Съюз и Европейската комисия, заяви Съюзът на пивоварите в България, който е измежду участниците във форума.

" Потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им и по какъв начин се отразява то върху здравето им. Те желаят информацията да е ясна и транспарантна – непрестанно получаваме това обръщение по време на работата си в областта на публичното опазване на здравето и сигурността на храните ", е коментирал еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис.

По данни на Съюза на пивоварите България е измежду първенците в осъществяването на този непринуден ангажимент на сектора, като почти 98% от създаваното в страната питие към този момент има върху етикетите си тази информация.

Биреният бранш в Европейски Съюз към този момент включва над 9500 пивоварни.

Генералният секретар на сдружението на пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон е коментирал, че в Европейски Съюз има спад на използването на алкохол като цяло, само че потреблението на питие през последните пет-шест години е постоянна и даже леко се е повишила като пазарният дял на безалкохолната бира пораства.

Най-общо една европейска лагер бира вид Пилзен има 90 - 92% вода, 4.2% алкохол, 2.9% въглехидрати, 0.3% белтък и 0% мазнини. Благодарение на естествените си съставки пивото съдържа и 0.2% фибри, 1000 микрограма/л фенолни антиоксиданти, витамини и минерали. В една бутилка от 0.5 литра бира усреднено се съдържат към 10% от целесъобразната за възрастни дневна доза витамини В комплекс. В 100 ml бира има 42 кcal.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР