До 2009 г., след повече от 40 години медицинска практика,

...
До 2009 г., след повече от 40 години медицинска практика,
Коментари Харесай

Животът и смъртта на д-р Джордж Тилър, който беше убит, защото отказа да затвори клиниката си за аборти

До 2009 година, след повече от 40 години здравна процедура, доктор Джордж Тилър към този момент си е построил известност в цяла Америка. Той е шеф на една от едвам трите клиники за аборти в Съединените щати, които дават на дами операцията в късен термин.

В продължение на десетилетия тези, които не са съгласни с процедурите, предоставяни от него, се пробват да затворят клиниката му по всевъзможни вероятни способи. След редица неуспехи обаче някои протестиращи прибягват и до принуждение, с цел да изпълнят тази цел: Тилър претърпя минимум две офанзиви против живота си… преди в последна сметка да бъде погубен.

Както животът, по този начин и гибелта на Тилър изобилстват от несъгласия. В продължение на повече от 30 години той се сблъсква с непрекъсната съпротива против работата си, а убийството му провокира народен спор. Но докторът споделя, че всичко, което в миналото е желал, е да оказва помощ на дамите.

Ето неговата история; преценете сами.

Джордж Тилър е роден в Уичита, Канзас на 8 август 1941 година Според Embryo Project Encyclopedia той следва стъпките на татко си и посещава здравно учебно заведение към Медицинския факултет на Университета в Канзас. След това стажува във Военноморската болница на Съединени американски щати в Пендълтън, Калифорния, преди да стартира работа като хирург.

За разлика от татко си, който е изтъкнат общопрактикуващ доктор, Тилър възнамерява да стане кожен лекар. Но откакто родителите му умират в самолетна злополука през 1970 година, той стартира да изпитва значителен напън да поеме фамилната процедура.

Докато работи в клиниката на татко си, той чува история за локална жена, която почива при незаконен аборт – процедура, която татко му можеше безвредно да извърши в кабинета си – и тази историята го убеждава, че би трябвало въпреки всичко да поеме фамилната процедура и да се концентрира върху грижата за дамите вместо върху дерматологията.

И след няколко години, Джордж Тилър открива клиниката за здравни грижи за дамите в Уичита през 1975 година и бързо става цел на организациите, подкрепящи правото на живот. Тилър обезпечава аборти в късен термин в доста характерни случаи: когато една жена открие, че плодът има тежки или съдбовни недостатъци или в случай че двама лекари потвърдят, че животът й ще бъде е заплашен от бременността или раждането.

Въпреки че Канзаската коалиция за живот организира всекидневно бдение пред постройката, където практикува, през последните пет години от стажа на Тилър, той се сблъска с принуждение още през цялото време на практиката си. През юни 1986 година по клиниката са хвърлени запалителна бомба. Той съумя да се възвърне от вредите, само че бързо идват и други офанзиви.

На 9 август 1993 година Шели Шанън, екстремистка срещу абортите, прострелва Тилър пет пъти, до момента в който той седи в паркираната си кола. Тя е наказана на 11 години за опит за ликвидиране и спомагателни 20 години за връзката й с офанзиви против други клиники за аборти.

Според Kansas City Star, Шанън написа в писмо до щерка си: „ Не отхвърлям, че съм прострелял Тилър. Но отхвърлям това да е неверно. Това е най-святото и най-праведното нещо, което в миналото съм правила. Не скърбя. “

 Anti-abortion protest, 1986

Протестиращи против абортите (несвързани с Тилър), 1986 година

През 1991 година клон на организацията Operation Rescue реалокира централата си от Калифорния в Уичита – особено с цел да се насочи към клиниката на Тилър. Те се преименуват на Operation Rescue West и действарт под управлението на вицепрезидента Шерил Съленгер.

Аклтивстите от организацията стартират своята работа против клиниката скоро откакто тя се реалокира в региона с акция, която назовават „ Лятото на милостта “. През този интервал те стачкуват пред всички клиники за аборти в града, само че концентрират най-голямо внимание върху тази на Тилър.

Бойното поле в Уичита в последна сметка притегля вниманието на водещия Бил О’Райли, който постоянно води акция против Тилър в своето шоу по Fox News. През 2006 година, съгласно Murderpedia, той твърди, че разполага с информация, която потвърждава, че лекарят е правил аборти в късен термин, с цел да поправя „ краткотрайната меланхолия “, тъй като е бил „ дивак на независимост, които убива бебета наляво и надясно. “

Практиката на Тилър още веднъж влезе в националните медии през 2007 година, когато са му повдигнати обвинявания в 19 закононарушения, откакто е обвинен, че се е съветвал с лекари, с които е финансово обвързван, по случаи на аборт. Законът на Канзас изисква лекарите, които съветват за и срещу аборта, да не са свързани по никакъв метод с лекаря, който прави аборта.

Две години по-късно Тилър е приет за почтен по всички обвинявания, само че акцията против него продължи онлайн. Според Лигата за битка с клеветата, Скот Рьодер разгласява този коментар на уеб страницата на Operation Rescue през 2007 година: „ Тилър е концентрационният лагер „ Менгеле “ на нашето време и би трябвало да бъде спрян, преди той и тези, които го пазят, да осквернят нацията ни пред Бог. “

 George Tiller Vigil Boston MA

Манията на Скот Рьодер по Джордж Тилър продължава по време на процеса против лекаря и доближи своя връх през 2009 година Рьодер от дълго време е обвързван с екстремистки групи и има вяра, че е част от войска, която би трябвало да спре хора като Тилър. Когато лекарят е приет за почтен през 2009 година, Рьодер е в правосъдната зала и след присъдата той има вяра, че правосъдната система е провалила дамите, за които Тилър се грижи.

На 31 май 2009 година Рьодер взема решение да продължи коментара си в интернет. Предишния ден той се пробва да залепи ключалките на вратите на клиниката. Но когато проектът му не проработва, той взема още по-драстични ограничения. Същата неделна заран Тилър стои на входа на черква, която посещава, както прави всяка седмица, с цел да раздава църковни брошури, до момента в който паството изпълва пейките.

Той е задържан и упрекнат в ликвидиране първа степен и в нахлуване с утежняващи виновността условия.

След 40-минутно заседание правосъдните заседатели го намират за отговорен и по трите обвинявания и той получава пожизнен затвор без право на подмяна до излежаване на 50 години. През 2016 година присъдата му е заменена на пожизнен живот с опция за предварително освобождение след преразглеждане на държавните закони.

След гибелта на Тилър, Operation Rescue West осъжда насилието и отхвърля Рьодер в миналото да е бил член на тяхната организация. Разследващите обаче откриват номера на мобилния телефон на Шерил Съленгер в колата на Рьодер и тя по-късно признава, че му е предоставила датите и часовете на правосъдните съвещания на Тилър.

Бил О’Райли също отхвърля шоуто му да е фактор за гибелта на доктора. Едни от първите му обществени думи за нещастието са: „ Когато чух за убийството на Тилър, знаех, че последователите на абортите и съперниците на Fox News ще се опитат да ни обвинят за закононарушението. “

Днес доктор Джордж Тилър продължава да бъде поляризираща фигура и неговата памет като лекар, занимаващ се с аборти, продължава да се появява в дебатите за телесната автономност през днешния ден. Но мотото му – „ Доверете се на дамите “ – към момента служи като обединителни думи за деятелите за правата на дамите в цялата страна.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР