До 20 март производителите на сурова земеделска продукция, месо и

...
До 20 март производителите на сурова земеделска продукция, месо и
Коментари Харесай

Питат фермерите как да се договарят при изкупуване на първичната продукция

До 20 март производителите на сурова земеделска продукция, месо и мляко имат опция да дадат мнението си по плана за въвеждане на нови контракти за изкупуване на първичната продукция, които да защитавт правата им, изключително във връзка с окончателните заплащания от страна на търговците. От Министерството на земеделието и храните са подготвили анкета, главен въпрос в която е дали земеделците поддържат въвеждането на наложителна писмена форма на договорите за изкупуване на първоначални аграрни артикули.

Идеята е да се усъвършенства структурирането на веригата на доставки по метод, който увеличи конкурентоспособността на секторите на произвеждане на аграрни артикули и храни и да понижи несъответствието в комерсиалните връзки сред другите оператори по веригата за основаване на стойност. В момента главната част от добавената стойност по веригата за доставки на храни отива при търговците и преработвателите и доста дребна част остава за земеделските производители. Те остават звеното с най-слаби преговорни позиции във веригата на доставки, по тази причина се нуждаят от специфична отбрана при сключването и осъществяването на договорите за изкупуване, четем в претекстовете за бъдещите нормативни промени.

За нейното реализиране се планува въвеждане на минимални периоди на деяние на договорите за изкупуване на първоначални аграрни артикули, които регистрират продължителността на индустриалния цикъл в земеделието; възбрана на избрани договорни клаузи в договорите за изкупуване, както и периоди за заплащане на цената, които са ориентирани към обезпечаване на по-справедливо систематизиране на добавената стойност за първичните производители във веригата на доставки.

Въвежда се наложителна писмена форма на договорите за изкупуване на първоначални аграрни артикули и се дефинират методите, в които може да бъде обективирана. В сходство с нормата на Регламент (ЕС) № 1308/2013 е несъмнено наложителното наличие на договорите за изкупуване, посочени са и благоприятни условия за неговото допълнение с непринудено определени от договарящите страни условия или клаузи.

Предвижда се основаване и поддържане в Министерството на земеделието и храните на обществен електронен указател на търговците на едро на аграрни артикули и храни.

Сред въпросите в анкетата са също и дали земеделците считат за належащо приемането на Закон за веригата на доставки на аграрни артикули и храни. Дали желаят да има указател на изкупвачите на първоначални аграрни артикули към министерството. Дали поддържат основаването на електрона осведомителна система на подписаните контракти за изкупуване на първоначални аграрни артикули и въвеждане на възбрана за изкупуването и продажбата на първоначални аграрни артикули без контракт, който е регистриран в нея.

Друг значим въпрос е дали да има възбрана за продажбите на едро на аграрни артикули и храни от търговци на други търговци на едро и директните продажби, по смисъла на член 329 от Търговския закон, на аграрни артикули и храни. Дали страните да се се договарят продавачът да съобщи стоката на посоченото от купувача трето лице. И дали продавачът е задължен да заяви на купувача за изпращането на стоката на третото лице, като му изпрати и дубликат от документите, съпътстващи стоката. Дали цената може да бъде платена и от третото лице.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР