До 2 млн. лв. на филм и общо 15 млн.

...
Коментари Харесай

Българската черешка към Холивуд: 2 млн. лв. на филм

До 2 млн. лева на филм и общо 15 млн. лева на година. Това е кройката на дотацията, която България е подготвена да дава на непознати продукции, избрали да снимат в страната. Схемата планува компании (с регистрация в страната) да могат да получават назад до 25% от направените тук разноски. Сега използването й е близо, тъй като към този момент има устав към признатия през февруари Закон за филмовата промишленост. А към този момент се спрягат и международни имена на заинтригувани - Netflix и Disney, само че няма никакви елементи. Със сигурност от помощта може да се възползва от дълго време присъстващата на локалния пазар " Ню имидж ".
Преди първия дубъл
Целта на закона е за първи път в България да се предлага възобновяване на част от вложенията по снимането на частни продукции - както такива на огромни холивудски и други студия, които идват в България, по този начин и на български продуценти. Подробности към плана бяха показани в Бояна от служебния министър на културата Велислав Минеков, представители на министерството на стопанската система и на финансите и изпълнителния шеф на " Ню Бояна филм " Ярив Лернер.

Подобни схеми за възобновяване на вложения (тъй наречените rebates) има в доста европейски страни. Отделените средства за първата година съгласно правилника са общо 15 млн. лева Всяка продукция ще може да кандидатства за възобновяване на направените разноски по снимането в България, като има таван на отпусканата сума от 2 млн. лева Целта е да се подтиква филмопроизводството и да бъдат привлечени огромни продукции, които да дават работа на български снимачни екипи, свързани промишлености като специфични резултати, екипировка, занаяти и други

Преди да стартира използването на закона, обаче, е нужно основаването на нов отдел или самостоятелна комисия към Националния кино център, през която да минават всички планове. Там продуцентите ще показват проектите си за вложения и разноски по фотосите в България, след което ще могат да получават и гаранция, че в бъдеще ще получат назад до 25% от тези разноски. Тази гаранция може да служи и пред банки за приемане на заеми за фотосите. Изплащането ще става след направените вложения, без да се дават пари авансово, подчертаваха представители на финансовото министерство и на стопанската система. Само регистрирани в България сдружения могат да аплайват по програмата.
Стимули всякакви
Според Ярив Лернер от " Ню Бояна филм " в България работят доста кино експерти и свързани подизпълнители и програмата за възобновяване ще помогне те да останат тук, а да не работят на непознати пазари. Той въпреки всичко акцентира, че занапред следва най-важната част - по какъв начин ще бъде прилаган законът. Като образец той даде Румъния, която преди няколко години одобри сходна скица за държавна помощ за кинопроизводство от 35% от направените вложения и бюджет от десетки милиони евро. Много кинопроекти аплайваха по нея, само че до момента държавното управление по този начин и не им върна назад обещаните средства. В Гърция също работи сходна стратегия, която възвръща 40% от направените разноски по снимането.

Ярив Лернер не разкри какви огромни студия и продуценти са удостоверили интереса си към новата стратегия, само че добави, че три огромни компании към този момент наблюдават напредъка по закона и са подготвени да влагат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР