До 17:00 часа на 18 септември Инициативните комитети могат да

...
До 17:00 часа на 18 септември Инициативните комитети могат да
Коментари Харесай

18 септември е срокът за регистриране на независими кандидати за местния вот

До 17:00 часа на 18 септември Инициативните комитети могат да записват самостоятелни претенденти за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на региони и за кметове на кметства в общинските изборни комисии за присъединяване в локалния избор на 29 октомври. Това се показва в решение на ЦИК.

Инициативните комитети се записват в съответната Общинска изборна комисия, като един предприемчив комитет може да издигне единствено един самостоятелен претендент.

Условия за издигане на самостоятелен претендент и формиране на ИК:
За издигане на самостоятелен претендент за общински консултант, кмет на община, кмет на регион или кмет на кметство се образува Инициативен комитет в състав от трима до седем гласоподаватели с непрекъснат адрес или адрес на престояване (за жителите на друга държава–членка на Европейския съюз) в обитаемо място на територията на изборния регион към дата шест месеца преди датата на производство на изборите – 28 април 2023 година Под избирателен регион за избор на общински съветници, кмет на община и кмет на регион се схваща територията на съответната община, а под избирателен регион за избор на кмет на кметство се схваща територията на съответното кметство.

Избирателите, които вземат участие в образуването на инициативните комитети, би трябвало да са български жители, навършили 18 години, да не са сложени под забраняване и да не изтърпяват наказване отнемане от независимост. Ако са жители на страна членка на Европейския съюз, те би трябвало да имат статут на дълготрайно или непрекъснато пребиваващи в България и да не са лишени от правото да избират в страната членка, на която са жители.

В решението за формиране на инициативния комитет се показва:За издигането на самостоятелен претендент се образува инициативният комитетВидът избор - за общински съветници, кмет на община, регион или кмет на кметствоПредставляващият инициативния комитет.

Инициативен комитет може да изиска да бъде заличена регистрацията му за присъединяване в съответния тип избор не по-късно от 32 дни преди изборния ден или до 26 септември 2023 година, според хронограмата на ЦИК.

Изборите за кметове и общински съветници са планувани за 29 октомври 2023 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР