До 12 февруари Община Варна приема документи по втория етап

...
До 12 февруари Община Варна приема документи по втория етап
Коментари Харесай

Докога можете да подавате документи по втория етап на програмата за саниране във Варна

До 12 февруари Община Варна приема документи по втория стадий на програмата за саниране , оповестиха от локалната администрация. Те би трябвало да бъдат от сдружения на притежателите на здания , регистрирани по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност /ЗУЕС/, които желаят да вземат участие във втория стадий от програмата „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап II “. Програмата се финансира по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/.

От Община Варна припомниха, че Министерството на районното развиване и благоустройството удължи периода за кандидатстване до 29.02.2024 година Във времето от 12.02.2024 година до 29.02.2024 година специалистите от Община Варна ще вършат огледи, ще ревизират допустимостта на кандидатствалите здания и ще приготвят техническата документи по програмата .

Общият бюджет на процедурата е 282,5 млн. лева , от които за общините в Североизточния регион за обмисляне /СИРП/, включващ областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, e наличен общ запас от 47 млн. лева Минималният размер на едно предложение за осъществяване на вложения е 50 хиляди лева, а оптималният – 9.5 млн. лева Сдружението на притежателите следва да обезпечи самоучастието си в актуалната процедура посредством личен финансов запас в размер на 20% от цената на допустимите разноски по плана. Безвъзмездната помощ ще е до 80% от цената на плановото предложение.

Допустими за финансиране са всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на ЗУЕС , т.е. здания, в които броят независими обекти са минимум четири и принадлежат на повече от един притежател, като са проектирани преди 26 април 1999 година Сдруженията на притежателите финансират напълно със лични средства осъществяване на проучване за енергийна успеваемост, правене на капиталов план и оценка на сходството му, според Закон за устройство на територията, авторски и строителен контрол и други.

За всеки план цялата планувана безплатна финансова помощ от 80% от цената на всички възможни разноски се дава в стадия на строителство – като част от цената на строително-монтажните действия. При съществуване на неприемливи разноски в плановото предложение, те са напълно за сметка на крайния адресат.

Допустими за финансиране са действия като осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост, замяна на дограма (прозорци, порти, витрини и др.), слагане на външна изолираност, ремонт или замяна на електрическата апаратура в общите елементи на постройката, ремонт на покрив и други.

Задължително условие е след осъществяването на ограниченията в многофамилната постройка да се реализира клас на енергопотребление „ В “ и най-малко 30% икономисване на първична сила .

Продължителността на осъществяването на всеки план е до 28 месеца , а разноските по обособените планове са възможни за финансиране, в случай че са осъществени не по-късно от 30.06.2026 година

Насоките за кандидатстване и приложенията към тях са достъпи на следните адреси:

https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/fbf34c6a-8f67-4d16-9019-3bd43c71b70f и https://www.mrrb.bg/bg/proekti-po-npvu/proceduri-po-npvu/proceduri-otvoreni-za-kandidatstvane/

За спомагателни въпроси и информация лица за контакт са:

 – Владимир Минков – гл. специалист “Национални оперативни стратегии ”, тел. 052-820-110
 – Десислава Цветанова – гл. специалист „ Енергиен мениджмънт “, тел. 052-820-795

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР