ДНСК е наложила глоби на няколко компании за незаконното строителство

...
ДНСК е наложила глоби на няколко компании за незаконното строителство
Коментари Харесай

Държавата глоби себе си за незаконното строителство по „Хемус“

ДНСК е наложила санкции на няколко компании за противозаконното строителство на разнообразни сектори от „ Хемус “, оповестява „ Капитал “. Глобено е и държавното сдружение „ Автомагистрали “, което на процедура значи, че страната е глобила сама себе си.

„ Автомагистрали “ е формалният строител на лотове от автомагистралата, само че преди две години стана ясно, че сдружението е превъзлагало дейностите посредством така наречен „ инхаус процедура “ на трети компании, и то под прикритието на контракти за наем на техника и доставка на материали. По този метод строителните компании са получава и многомилионни задатъци. Освен това за секторите няма издадени строителни документи.

По информация на „ Капитал “ 5 компании са санкционирани за общо 55 хиляди лева за градежа на лот 4 и 5 от аутобана. Авансите за тях възлизат на 212 млн. лева Освен държавната „ Автомагистрали “ санкционирани още са АБ, „ Парсек груп “, „ Автомагистрали Хемус “ (ново име „ Витез проспект “) и „ Водно строителство “. ДНСК е издала 11 наказателни постановления за открито нелегално строителство, само че всичките те са обжалвани по правосъден ред и поради това не са влезнали в действие.
Защо в този момент?
Интересното в тази ситуация е за какво ДНСК реши да глобява едвам две години, откакто противозаконното строителство на аутобана стана ясно. Най-вероятно това е обвързвано с концепцията на районният министър Иван Шишков, който преди месеци бе предложил всички сходни инфраструктурни обекти да бъдат оповестени за търпими. Стойността на обектите се оценяваше на 1 милиарда лева. по груби сметки на ведомството.

Това трябваше да стане с промени в Закона за устройство на територията, само че депутатите от 48-ото Народно заседание отхвърлиха, защото до оня миг нямаше нито един публикуван акт за нелегално строителство. Веднага по-късно министърът се закани, че ще предприеме сходни дейности.

Съвсем неотдавна стана ясно пък, че Министерство на регионалното развитие още веднъж ще предложи за разглеждане законопроекта. Сега обаче Шишков ще може да го отбрани по-добре.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР