ДНСК е глобила няколко фирми със символични суми за изграждане

...
ДНСК е глобила няколко фирми със символични суми за изграждане
Коментари Харесай

Държавата се глоби сама за незаконно строителство на Хемус

ДНСК е глобила няколко компании със алегорични суми за създаване на " Хемус " преди позволение за градеж Компаниите апелират, тъй че осъдени още няма Служебният районен министър желае тези градежи да се узаконят отчасти и строителството да продължи от там, където е спряно ДНСК е глобила няколко компании със алегорични суми за създаване на " Хемус " преди позволение за градеж Компаниите апелират, тъй че осъдени още няма Служебният районен министър желае тези градежи да се узаконят отчасти и строителството да продължи от там, където е спряно
Пет строителни компании, в това число държавната " Автомагистрали ", са санкционирани за общо 55 хиляди лева за строителство на лотове 4 и 5 от автомагистрала " Хемус ". За тези лотове са изплатени 212 млн. лева задатъци, тъй че санкциите са нищожно дребни.

Реално фирмите са правили строителни действия без да имат позволение за градеж. Парадоксално е, че точно държавно сдружение е нарушило закона и е санкционирано за това. " Автомагистрали " е формалният реализатор на построяването на " Хемус ", защото тя има директни контракти с пътната организация. Фирмата обаче употребява частни компании за подизпълнители, въпреки че инхаус процедурата, по която подписа контракт с Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), не разрешава такива.
Реклама
" Издадените от ДНСК 11 броя наказателни постановления за откритото нелегално строителство в сектори 4 и 5 от Автомагистрала " Хемус " са обжалвани по правосъден ред, като към сегашния миг няма постановени правосъдни решения по същите и наказателните постановления не са влезнали в действие ", разясниха документално от строителната дирекция за " Капитал ".
Кои са глобените
Освен държавната " Автомагистрали, измежду санкционираните компании са " АБ ", " Парсек Груп ", " Автомагистрали Хемус " (с ново име " Витез проспект " ) и " Водно строителство ", дадоха отговор от ДНСК. Тези четири компании имат контракти с държавното сдружение за работа по сектори 4 и 5. " Автомагистрали " подписа основните огромни контракти за 3.3 милиарда лева с Данък добавена стойност с АПИ надлежно през 2018 година и 2019 година

Бончо Бонев, съсобственик на " Парсек груп ", изясни пред " Капитал ", че са обжалвали санкцията пред ДНСК. Той показа терзание, че сходни санкции може да послужат като съображение за премахване на компанията от съревнование за публични поръчки, въпреки да не е посочено още категорично в член 55 от Закона за публични поръчки.

По думите му компанията е изпълнявала изкопни действия, подравняване, лишаване на хумус и за това са санкциите. Законът за устройство на територията е изработен по-скоро за така наречен високо строителство (сгради), в сравнение с за линейно (пътища), поради което е въпрос на пояснение за кои действия са нужни разрешителни за градеж и кои може да се вършат авансово, разясниха специалисти пред " Капитал ".
Реклама
Още през 2020 година се виждаше, че там се изсичат дървета и се вършат краткотрайни пътища преди да има позволение. Тогава " Капитал " описа по какъв начин видеа в Youtube, снимани с дрон, посочваха, че в лот 3 се правят действия на ранен стадий - изсичане на дървета, създаване на краткотрайни пътища. Независим специалист удостовери наблюденията. Самите " Автомагистрали " споделиха, че се построяват краткотрайни пътища там. " Не може да изкопаеш тонове хумусен пласт и да отсечеш хиляди дървета преди позволение за градеж ", разяснява източник, който се занимава със строителен контрол, като прецизира, че в действителност това са ранни стъпки в строителството

по какъв начин " Хемус " се строеше нелегално и през 2020 година

По неофициална информация на " Капитал " на лотове 4 и 5 има построени мостове и въобще са изпълнявани действия, които са много по-очевидно неразрешени преди разрешението за градеж.

Компанията " Витез проспект " до предишното лято се споделяше " Автомагистрали Хемус ". От там отхвърлиха да отговорят на въпросите в какъв размер е санкцията им и какви действия са изпълнявани и надлежно - защо са санкционирани. Само потвърдиха, че са обжалвали санкцията и до привършване на производството се възползват от правото си да не разясняват. Действителният притежател на компанията е Райчо Котов, юрист, чието име се появи и към следствието на " Биволъ " " ДжиПиГейт ". До 2018 година Котов е вписвал документите, свързани със строителната компания в Търговския указател. Има и други косвени знаци, които сочат за връзка с " Джи пи груп ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР