Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави,

...
Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави,
Коментари Харесай

Македонският президент провокира скандал с България заради срещата си с ОМО ``Илинден`` |

" Дни след сполучливото взаимно съвещание на държавните управления на двете страни, още веднъж ставаме очевидци на повишение на публичното напрежение, подбудено от съответни дейности на президента на Северна Македония, с което се вършат опити за обновяване на тематики, влизащи в спор с Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година "

Това се показва в изказване на българското министерство на външните работи, предизвикано от  Стево Пендаровски с представители на нерегистрираната у нас ОМО " Илинден ".

" Подобни дейности не способстват за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускорение на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. Приканваме виновните фактори в прилежащата ни страна да демонстрират политическа зрялост и да дават градивен принос към почналия развой на възобновяване на взаимното доверие " - декларират от българското външно министерство.

Макар в изказването на МВнР ОМО " Илинден " да не е посочена съответно, излиза наяве, че съгласно публична София вчерашната среща на Пендаровски с представители на нерегистрираната у нас организация основава " отрицателни публични настройки " и е  " в несъгласие с позитивния климат, основан с дейните старания на държавните управления на България и на Северна Македония ".

Срещата на Пендаровски с ОМО " Илинден " е в несъгласие с политиката на предходния македонски министър председател Зоран Заев, който напусна поста си в края на 2021 година

" Нито е европейско, нито е вярно да се намесвате във вътрешните работи на други страни. " Така Зоран Заев отговори на декларация, изпратена от ОМО " Илинден " ПИРИН, ОМО " Илинден " и още няколко македонски организации от България през октомври предходната година.

Не мисля, че ние би трябвало да подхващаме дейности в България. Впрочем и нашата Конституция споделя, че не би трябвало да се намесваме във вътрешните работи на други страни. Това е посочено и в Договора за добросъседство, другарство и съдействие, в който се ангажираме да не се намесваме във вътрешните работи на България, отговори тогава Зоран Заев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР