Дни преди вота - десетки сигнали от граждани под карантина,

...
Дни преди вота - десетки сигнали от граждани под карантина,
Коментари Харесай

Избори: Граждани под карантина сигнализират, че няма да могат да гласуват в изборния ден

Дни преди вота - десетки сигнали от жители под карантина, които няма да могат да гласоподават в изборния ден. Днес изтече последният период, в който те можеха да подадат заявление за гласоподаване с мобилна урна. Оказва се обаче, че доста огромна част от тях няма да могат да го създадат. Основната причина – законодателството не им разрешава да гласоподават, в случай че са карантинирани на адрес, друг от непрекъснатия или сегашния.

Тези, които бъдат карантинирани след 31 март, също ще са лишени от правото си на глас, защото през днешния ден изтече последният период за подаване на заявление. А тези пък, които съумяха да подадат заявление се сблъскаха с голям брой проблеми.

Избиратели, които попадат под карантина дни преди вота,  схващат че няма да могат да упражнят правото си на глас. Това се случва, макар че позитивният им резултат за ковид излиза преди периода предписан от законодателството - 31 март. 

„ Изпратих заявката тази заран. Звъннаха ми незабавно, с цел да ми кажат, че в действителност не мога да гласоподавам, тъй като адресната ми регистрация не е в Пазарджик ”, споделя Антонио Думбалаков.

Той е под карантина от през вчерашния ден дружно с жена си в жилището, в който живеят чартърен. „ Наехме този апартамент краткотрайно и не сме подавали заявление за непрекъснат адрес. Не е почтено и съм сигурен, че не съм единствения ”, добавя той.

Оказва се, че в действителност не е единствен. Десетки сигнали като този на Антонио са получени и в Централната изборна комисия.

„ Много са случаите, в които се попада под карантина на инцидентно местонахождение. За страдание, тези хора няма да могат да гласоподават ” съобщи представителят на ЦИК Димитър Димитров.

Запитан дали е сигнализирано, че може да се получи подобен проблем, той дава отговор: „ Не сме се занимавали с този проблем в аспекта, в който ме питате, само че не беше мъчно да се премисли, че карантината може да се случи на адрес, който е напълно случен ”.

На тези избори Мелани Кунчева също няма да може да гласоподава. След дълго търсене по какъв начин може да упражни правото си на глас под карантина в община Елин Пелин схваща, че  най-вероятно няма да може заради  наложителния най-малко от подадени заявки, с цел да бъде проведена мобилна урна. „ Трябва да бъдем най-малко 10 индивида, с цел да има преносима урна. За момента сме под тази численост и най-вероятно няма да можем да гласуваме ”, сподели тя.

Крум също се сблъсква с голям брой проблеми, до момента в който провежда гласуването си с мобилна урна. Той е под карантина дружно със фамилията си след изработен антигенен тест в домашни условия. В следствие схваща, че му е необходим PCR.  „ Което значи, че ЦИК ни задължава да платим проби, след което да изчакваме колкото е належащо резултата и по-късно да попълним заявление, което не са попълня онлайн. То се смъква, а да го разпечаташ на принтер, да си подсигурим подобен, е втори разход ”, разяснява той.

Проблем е и неналичието на по-мащабна осведомителна акция, която да обясни методите на деяние.

„ Не може да се стигне до анулиране на избори те, тъй като има ясни процедури. Те не са спазени официално от жителите. Има процедура, по която да осъществят правата си, само че са пропуснати периодите, без значение че администрацията не си е свършила работата, с цел да го обясни ”, безапелационен е юристът по конституционно право Борислав Цеков.

Пред избори те по време на пандемия стои и различен сериозен проблем, алармират от ЦИК. На този стадий няма задоволително искащи членове за преносимите секционни комисии, които ще обслужват гласоподавателите под карантина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР