Дневник следи на живо събитията в Русия на основателя на

...
Дневник следи на живо събитията в Русия на основателя на
Коментари Харесай

След бунта на Пригожин: Москва отменя контратерористичния режим

Дневник " следи онлайн събитията в Русия на създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин.

Световните организации разясняват, че протестът на Пригожин е най-голямото вътрешно предизвикателство, пред което се е изправял Владимир Путин отпред на страната. Беларуският президент Александър Лукашенко в събота разгласи, че с посредничеството си е убедил Пригожин да се откаже от похода към Москва.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Москва анулира контратерористичния режим
© Reuters

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че анулира контратерористичния режим, натрапен в съветската столица, съобщи " Ройтерс ".

Собянин заяви новината в изказване, оповестено в " Телеграм ". Руските медии цитират локалните офиси на Федералната работа за сигурност, съгласно които сходни режими са били анулирани в Московска и Воронежка област.

Отделно Националният антитерористичен комитет на Русия съобщи, че обстановката в страната е " постоянна ".

Антитерористични режими бяха въведени в трите района в събота, до момента в който колона от наемници на " Вагнер " се придвижваше към Москва, разменяйки огън със силите за сигурност.

 Русия сподели Шойгу за пръв път след метежа
© Reuters

Руското министерство на защитата популяризира видеоклип, на който се вижда " посещаване " на министъра на защитата Сергей Шойгу на пункт на ръководство на обединяване на групировката " Запад " на въоръжените сили. Според министерството Шойгу изслушал отчет на командващия групата и провел заседание.

Досега не бяха се появявали фрагменти с Шойгу след протеста на създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, който е в непримирима омраза с отрасловия министър.

Свалянето му бе главно искане на предприемача, до момента в който колоната транспортни средства на " Вагнер " се движеше към Кремъл.

 " Иначе отивам в Москва ": Пригожин владее обекти в Ростов и Воронеж и желае да " получи " Шойгу

Клипът е без тон, не е известно къде тъкмо е сниман, нито по кое време. Вчера бе излъчен видеоклип, сниман преди метежа, с съветския президент Владимир Путин и той се отнасяше до войната в Украйна и стопанската система. Путин обаче разяснява събитията в телевизионно послание в събота сутринта и ги назова изменничество.

Все още не са оповестени изображения с началника на генералния щаб Валерий Герасимов, който Пригожин също искаше да " получи " в петък и събота.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

 Външният министър на Китай Цин Ган
© Terje Pedersen/NTB/via REUTERS

Външният министър на Китай Цин Ган

Китайски публични лица описаха протеста като " вътрешни въпроси " на Москва, съобщи " Гардиън ". Заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко организира диалози в Пекин в неделя.

Външното министерство на Китай в началото сподели единствено, че Руденко е обменил отзиви с външния министър на Китай Цин Ган по китайско-руските връзки, както и по " интернационалните и районни въпроси от общ интерес ".

По-късно беше декларирано, че Китай поддържа Русия в поддържането на нейната национална непоклатимост.

" Като другарски комшия и изчерпателен стратегически сътрудник в новата епоха Китай поддържа Русия в поддържането на националната непоклатимост и постигането на развиване и разцвет ", се споделя в изказването, без категорично да се загатва Путин.
Руското външно министерство съобщи, че Китай е заявил поддръжката си за управлението в Москва.

" Китайската страна изрази поддръжка за напъните на управлението на Руската федерация за стабилизиране на обстановката в страната във връзка със събитията от 24 юни ", заяви съветското външно министерство.

 Володимир Зеленски
© Reuters

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е разискал протеста в Русия в телефонни диалози с водачите на Съединени американски щати, Канада и Полша, съобщи организация " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Зеленски е показал, че събитията в Русия са посочили слабостта на режима на съветския президент Владимир Путин.

" Ние обсъдихме хода на бойните дейности и процесите, които текат в Русия. Светът би трябвало да окаже напън върху Русия за възобновяване на интернационалния ред ", съобщи Зеленски след телефонния диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Зеленски уточни, че с Байдън са разискали по-нататъшното разширение на съдействието в областта на защитата с акцент върху оръжията с огромен обхват на деяние, координацията преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс идващия месец и подготовката за " Световна среща на високо ниво за мир ", препоръчана от Киев.

 Гитанас Науседа
© EU Council

Гитанас Науседа

Президентът на Литва Гитанас Науседа съобщи, че НАТО би трябвало да ускори Източния си фланг, в случай че Беларус подслони Евгений Пригожин, водача на частната военна компания " Вагнер ", съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Литва граничи и с Русия, и с Беларус и идния месец е хазаин на срещата на върха на НАТО.

" Ако Пригожин или част от групата " Вагнер " се озоват в Беларус без проекти и ясно дефинирани планове, това значи просто, че ние би трябвало да засилим нашите източни граници ", акцентира президентът на Литва. " Не приказвам единствено за Литва, само че и за цялата НАТО ", добави той.

Науседа сподели, че страната му ще отпусне повече средства за разузнаването, с цел да оцени то " политическите аспекти и аспектите в региона на сигурността в Беларус ".

Науседа счита, че съветският президент Владимир Путин след протеста на " Вагнер " ще се сблъска с още по-големи компликации и сподели за него: " Кралят е гол. "

 Еманюел Макрон
© Reuters

Еманюел Макрон

Бунтът на Пригожин демонстрира раздялите, които съществуват в съветския лагер, съобщи френският президент Еманюел Макрон, представен от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

" Бунтът на Пригожин демонстрира раздялите, които съществуват в съветския лагер, уязвимостта по едно и също време на неговите сили и на неговите спомагателните сили ", съобщи Макрон в изявление за френското издание " Прованс ".

" Всичко това би трябвало да ни направи по-бдителни и да оправдае изцяло поддръжката, която ние оказваме на украинците в тяхната опозиция ", добави Макрон.

Силите на " Вагнер " се отдръпват прогресивно от областите, в които в събота беше достигнал техният поход, а Пригожин би трябвало да отпътува за Беларус, без да е ясно по кое време това пътешестване ще се реализира, нито къде се намира в този момент той.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематиката
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР