Дневник публикува със съкращения анализа от страницата на Българския институт

...
Дневник публикува със съкращения анализа от страницата на Българския институт
Коментари Харесай

За някои съмнения в конкурса за административни съдии

" Дневник " разгласява със съкращения разбора от страницата на Българския институт за правни начинания (БИПИ). Пълният текст четете " Дневник " би разгласил и позициите на упоменатите в текста.

След шест години пауза през април Съдийската гилдия (СК) на Висшия правосъден съвет (ВСС) разгласи два състезанието за съдии в административните съдилища в страната. Конкурсите - един за в началото назначение (т.нар. външни конкурси) и един за повишение, бяха публично оповестени в " Държавен вестник " брой 32 от 16.04.2021 година Търсят се общо 54 административни съдии. Кандидатите за двата състезанието са величествен брой - в този за повишение за 23 съдийски места се записват 182 магистрати, а към външния конкурс за 31 съдии предпочитание изявяват 302-ма адвокати. И двата състезанието са в крайните си стадии - следва да излязат резултатите от втория - вербален изпит, само че

някои неща в процедурата сътвориха основателни въпроси и подозрения

в магистратската общественост и външните наблюдаващи. Кои са те?

На 12 април Комисията по атестирането и състезанията (КАК) към Семеен кодекс организира съвещание, на което се преглежда предложение на ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков за свободните места в административните съдилища и оповестяване на състезания за запълването им. От плановете се схваща, че в 19 административни съдилища има общо 50 свободни щатни длъжности за съдии. Останалите 4 бройки идват от това, че в интервала 21 април до 5 януари идната година ще се овакантят още четири щатни бройки за съдии - в АССГ, в Благоевград, Пазарджик и Перник. Ето за какво Чолаков предлага, а КАК възприема предлагането му и тези четири позиции да бъдат пуснати в състезанията.

КАК предлага на Семеен кодекс да разгласи два състезанието за свободните длъжности - един за повишение (вътрешен конкурс за системата) и един за в началото назначение (конкурс, в който могат да вземат участие външни за правосъдната система хора, отговарящи на избрани в закона изисквания). Предложението, което се възприема е 31 от длъжностите да бъдат оповестени за външен конкурс, а 23 свободни места за съдии - в конкурс за повишение в административните съдилища (в него могат да вземат участие магистрати от по-ниска равнища, в тази ситуация - районни съдии и прокурори). Предложението е признато съвсем единомислещо, с едни глас " срещу ", а от протокола се обяснява, че противоречие е изразила Атанаска Дишева, която е предложила друго съответствие - повече бройки да се провиснал за повишение (34) и по-малко - за външен конкурс (20).

КАК стимулира предлагането си пред Семеен кодекс с търсенето на паритет сред външните и вътрешните назначения, с цел да се откри баланс при установяване на бройките, да се подсигурява възобновяване на магистратския състав с външни за системата адвокати и да се даде опция за кариерно израстване на настоящи магистрати.
По-нататък от претекстовете на КАК излиза наяве, че в бъдеще ще се освободят още 8 бройки в административните съдилища, като по този начин общият брой свободни длъжности се равнява на 62. Реално, комисията дава обещание в бъдеще тези 8 бройки да се заемат от останалите под чертата съдии, взели участие в състезанието за повишение (чл.193, ал.6 от ЗСВ).

Именно с този мотив комисията обосновава така наречен паритет сред бройките за външния конкурс и тези в състезанието за повишение, които явно не са равни.

Напротив - свободните места за външния конкурс са с 8 повече.

(...)

В направеното систематизиране има най-малко няколко казуса - в огромните съдилища се дава предимство на външни на системата хора, в случай, че вариантите за кариерно развиване на съдиите не са доста и всеобщо те не могат да израстват в по-горни равнища поради дребното свободни бройки, които се афишират в състезанията. В основни за системата съдилища, каквито са административен съд София - град, Бургас и Варна, които преглеждат каузи с големи материални ползи и каузи със стратегическо значение за страната се позволяват повече външни назначения.

На последващо място е информацията, която е налична и значима за всеки един от претендентите.

Налице е неравностойно състояние сред външните претенденти и магистратите.

При последните обществената информация е в пъти повече, по закон те са задължени да заявяват имуществото си, може да се види качеството на тяхната работа през актовете им, както и оценката за това от резултатите от атестациите им. Това не важи за множеството адвокати, които желаят да влязат в системата на административните съдилища извън. И в този смисъл нито бъдещият паритет, бележит от комисията, нито различен мотив, би могъл да обоснове за какво Висш съдебен съвет избира да влее свежа, само че надалеч не толкоз " позната " кръв в основните административни съдилища, а не залага на кариерното израстване на магистрати, които към този момент са потвърдили своята компетентност и честност в системата.

Освен това за първи път на външен конкурс се отпускат толкоз доста бройки от общия брой свободни щатни длъжности след смяната в Закона за правосъдната власт, с които отпадна условието на външен конкурс да се пускат не повече от 20% от всички свободни места. Тези разпореждания в действителност имаха за цел да подсигуряват точно справедливото кариерно развиване на магистратите, като в същото време не позволяваха системата да се " капсулира " и допускаха в нея да влизат адвокати, които не са работили като съдии, прокурори и следователи.

(...)

Конкурсната комисия

(...)

По неофициална информация, всички определени в конкурсните комисии съдии са близки до ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков.

(...)

Изпратихме въпроси до пресцентъра на Върховен административен съд по кое време е бил теглен жребият за двете конкурсни комисии, с каква стратегия се прави той и минавала ли е в миналото тя през външен, самостоятелен одит, който да откри вероятни ли са операции на софтуера. От Върховен административен съд показват, че членовете на комисиите са определени посредством чоп на Пленум на Върховен административен съд, извършен на 28 май тази година, като в жребия са взели участие всички съдии като се изключи ръководителя на съда.

(...)

Класирането

От 302 претенденти по външния конкурс 231 се явяват на писмения изпит, а до вербален изпит са позволени 99, получили оценка по-ниска от Много добър (4.50) на проблема и не по-ниска от 4.50 на теста. Юристи и съдии, с които разговаряхме, обясниха, че въпросът, който са решавали участниците в състезанието е противоречив, защото не би затруднил и студенти по право.

Наша инспекция сподели, че измежду явилите са на външен конкурс има 15 правосъдни помощници във Върховен административен съд, правосъдни и прокурорски помощници, членове на администрацията на Висш съдебен съвет, юристи, специалисти, юрисконсулти, шефове на дирекции, секретари и други.

Сред имената, които се открояват, които са с добър късмет за класиране в състезанието, са:

Анастасия Хитова - правосъден асистент във Върховен административен съд, работи във Второ поделение, ръководено от някогашния ръководител на съда Георги Колев, щерка на Диана Хитова, някогашен арбитър във Върховен касационен съд, и Пейчо Хитов - някогашен областен прокурор на Сливен;
Десислава Табакова - правосъден асистент във Второ поделение на ВАС;
Мая Сукнарова, правосъден асистент във Върховен административен съд, щерка на някогашния член на Висш съдебен съвет Божидар Сукнаров;
Мария Колева - правосъден асистент във Върховен административен съд, щерка на някогашния член на Висш съдебен съвет Иван Колев;
Мария Владимирова - правосъден асистент във Върховен административен съд,
Георги Иванов - правосъден асистент във Върховен административен съд,
Геновева Йончева - правосъден асистент във Върховен административен съд и учител в Националния институт по правосъдие; Мария Хубчева - правосъден асистент във ВАС;
Миглена Христова - правосъден асистент във ВАС;
Росен Лумбарски - правосъден асистент във ВАС;
Тодор Икономов - правосъден асистент във Върховен административен съд и наследник на Андрей Икономов - някогашен арбитър във ВАС;
Тодор Тодоров - правосъден асистент във ВАС;
Спас Спасов - правосъден асистент на ръководителя на Четвърто поделение на Върховен административен съд и член на конкурсната комисия арбитър Марио Димитров;
Ана Методиева-Конялъ - правосъден асистент във Върховен административен съд.

Класиран след писмения изпит е и Асен Мингов - наследник на някогашния член на Висш съдебен съвет проф. доктор Анелия Мингова и проф. доктор Емил Мингов, необикновен процесуален представител на Върховен административен съд и правосъден асистент във Върховен административен съд. Заместник-председател на Сдружение на администрацията в органите на правосъдната власт, ръководено (според уеб страницата на организацията) от депутата от ГЕРБ Александър Николов (преди това някогашен основен секретар на Върховен административен съд, правосъден асистент във Върховен административен съд и правосъден асистент в Софийски градски съд по времето, в което Георги Колев оглавяваше съда. Любопитно е да се означи, че в управителните органи на организацията членуват или са членували и други класирали се след писмения изпит - Ана Методиева-Конялъ (член на Управителния съвет) и Младен Семов - основен секретар на Върховен административен съд и брат на конституционния арбитър проф. Атанас Семов и някогашен член на УС на организацията.

Сред позволените са също някогашни членове на ЦИК; Димитър Ненов - шеф на дирекция " Правна " в Администрацията на Висш съдебен съвет (избран с конкурс през 2020 г.); Мария Христова - шеф на дирекция " Конкурси на магистрати " в Администрацията на Висш съдебен съвет.

На 12 октомври завършиха събеседванията с претендентите от външния конкурс, а по-късно, съгласно закона, резултатите би трябвало да бъдат оповестени до 7 дни.

От основаването си преди повече от 10 години системата на административните съдилища закупи изключителна значимост заради естеството на делата и огромните ползи, които се засягат. Ето за какво не по-маловажно е какви адвокати влизат в тази система и до каква степен транспарантно се провеждат състезанията.

Изложената фактология повдига подозрения точно във връзка с прозрачността на процедурата и съществуването на непотизъм при провеждането ѝ. А състезанията за административните съдилища са основни, тъй като от тях зависи кои ще са идващите съдии, които преглеждат делата, заведени от жители против властта.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР