Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Индия прави геополитически завой. Как Ню Делхи се обръща към Запада

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Анализът е препубликуван от

Раджнат Сингх би трябвало да е един от най-заетите модерни министри на защитата. През последните години той управлява една от най-големите експанзии във военното дело в актуалната политическа история. А точно - това на Индия.

Към 2021 година страната е към този момент трета в света по разноски за защита и предстоящ експорт от над 15 милиарда $ до 2026 година За последните пет години скокът в износа е 334% и Ню Делхи към този момент изпраща оръжие и други артикули в над 75 страни.

Към октомври 2022 година са издадени нови 595 лицензии на над 360 компании, които работят в този бранш. Първият създаден в страната самолетоносач е към този момент факт, както и голям брой ракетни системи.

Развитието на Индия във военния бранш обаче не се лимитира единствено с вложения в локалното произвеждане. В последните години страната разраства и съдействието си със Запада. А повода за това е освен заплашителната агресия на Китай, само че и упоритостта вътре в Индия за една реформирана и по-динамична стопанска система.

Учения, оръжие, изтребители от Запада

 Голяма книга за ИндияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
За 2023-2024 година бюджетът планува съвсем 75% от вложенията да бъдат ориентирани към локални контрагенти. Успоредно със скокообразното развиване на локалната военна промишленост Индия започва и от ден на ден взаимни индустриални планове с Япония, Израел и Съединени американски щати.

Например, съдействието с Токио към този момент отива оттатък общите учения и взаимни визити и включва разработки в региона на дроновете, роботиката и системите за разузнаване.

Еволюцията на съдействие с Израел е сходна, от продажба на оръжие към взаимни изследвания и към този момент общи производства на военна техника. Диверсификацията е все по-осезаема и в бранша на военния импорт. Най-важната наклонност тук е фрапантното стесняване на съветския дял, от 65% през 2017 година до едвам 45% към 2022 година

Франция е по петите на руснаците с дял от 30% след последната огромна покупка на изтребители Rafale. Съединени американски щати са на трета позиция и след последното посещаване на индийския министър председател Нарендра Моди във Вашингтон, техният дял ще нараства. Погледната през тази призма, Индия все по-малко наподобява на необвързаната страна от последните няколко десетилетия.

Преход от необвързаност към многообвързаност

Всъщност, концептуалната смяна в стратегическото мислене на Ню Делхи може да бъда в резюме разказана като преход от необвързаност (non-alignment) към многообвързаност (multi-alignment). Поне това е настояването на съществени анализатори и политици в самата Индия и голям брой начинания и дейности го удостоверяват.

Например, индийският министър председател Моди се пробва да " укрепи идентичността " на BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) посредством няколко нови начинания, в това число в региона на взаимната съгласуваност, и присъединение на нови членове.

Моди е деен и в границите на Шанхайската организация за съдействие, а страната му сега ръководи структурата, която се пробва да заеме по-голямо място в незападното пространство на международната дипломация. Той е заставен да балансира Китай в нея, което пък води до спомагателен ангажимент и интензивност.

 Пътуване до ИндияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Индия сега е отпред и на Г-20 и е измежду най-амбициозните ръководители през последните години. В края на предходната година пък, Ню Делхи инициира и подписа стратегическо партньорство с страните от ASEAN (Асоциацията на югоизточните азиатски нации) като израз на упоритостите си за по-сериозно наличие в Югоизточна Азия.

Буквално преди седмици Моди направи обиколка и на островните страни в Тихоокеанския район след дълго дипломатическо неявяване на страната и започва амбициозна стратегия за поддръжка на някои от тях. Много са интензивностите и в западна посока, а техният брой непрестанно се усилва и основава чувство за симетричност с останалите външнополитически старания.

Внимателният взор обаче ясно демонстрира, че тяхната дълбочина, активност и рамка не ги слага на равна разстояние от останалите начинания. Всъщност, Ню Делхи осезаемо и дълготрайно се обръща към Запада.

Индийският завой на запад

Обхватът и интензитета на връзките със Запада отиват оттатък тези с останалия свят. Отношенията със Съединени американски щати са към този момент от различен порядък откакто на процедура Нарендра Моди отвори вратите за американския бизнес и си сложи за цел да употребява неговите вложения, с цел да трансформира страната в новата индустриална база на посткитайската ера.

По време на неговото последно посещаване бяха разисквани нови планове с компании като Apple, Гугъл, Microsoft, AMD, Reliance Industries и други. Ню Делхи желае страната да бъде база за доста от новите производства на чипове и към този момент контракти вложения от страна на Micron Technology и Applied Materials.

Факт е и партньорството в региона на сериозните материали. Моди не просто усилва покупките на американско оръжие, само че и се насочва към взаимни производства на индийска земя (General Electric, Boeing, General Atomics и Larsen & Toubro).

Отделно стартираха договаряния за военно доставяне в преференциален режим и по време на нарушаване на разнообразни индустриални вериги. Рестартирани са и връзките с Европейския съюз. След деветгодишна пауза бяха възобновени договарянията за съглашение за свободна търговия, а неотдавна започва и общ съвет по търговски и софтуерни въпроси. Двете страни са на път да реализират единодушие по отношение на разногласия, които имат в Световната комерсиална организация.

Основни европейски страни като Англия, Германия и Франция също рестартират връзките със страната след дълъг интервал на съмнение и отсрочване. Тайван и Япония уголемяват плановете си за вложения в страната, изключително в региона на микропроцесорите. На политическо равнище, `четворният формат` (QUAD) дружно със Съединени американски щати, Япония и Австралия последователно уголемява обсега и упоритостите си.

Ролята на Китай

Промяната в държанието на Ню Делхи има няколко аргументи. Разбира се, най-очевидната е обвързвана с експанзиращ Китай и нуждата от неговото обезвреждане в най-различни географски направления и функционални области.

Битката за Азия е сигурно още веднъж отворена след настъпващата китайска имплозия и последния конфликт сред двете страни в Хималаите преди няколко години.

Амбициозното подсилване на Пекин в Пакистан пък основава спомагателни стратегически причини. На последващо място, загубата на позиции в обичайния хинтерленд на Индия в Южна Азия и тук-там като Шри Ланка и Малдивите бе призната изключително мъчително измежду индийските елити.

Общият преход от постоянния западно центриран свят към надалеч по-динамичната възходяща полицентричност трансформира и проблематизира остарелия метод на необвързаност. Равната отдалеченост наподобява прекомерно защитна и не обезпечава съответен инструментариум за новата геополитическа среда.

Индия има остра нужда от динамизиране на своята стопанска система, продължаваща либерализация, огромни вложения и нови промени. Тези потребности са належащи даже страната да нямаше упоритости да се конкурира с Китай на стопанско и капиталово поле.

Сега обаче Ню Делхи има опция да опита да трансформира своята стопанска система и да трансформира 21-и век в индийски. Външнополитическият завой е отражение на тази упоритост. Политическото бъдеще на Нарендра Моди също е обвързано с динамизиране на стопанската система и превръщането на страната в доста по-силен и упорит геополитически състезател. Неговата по-националистическа идеология пасва добре на целия този дневен ред.

Амбиции за индустриална и цифрова супер мощ

Но аргументите за обръщането към Запада са още по-дълбоки и не могат да бъдат уловени от прегледа и разбора на разширяващата се карта на външнополитическата интензивност на страната.

Най-общо, Ню Делхи търси в задълбочаващото се партньорство със западния свят принадлежности и гаранции за своята лична промяна, разцвет и бъдеще. Многодесетилетната идея за Индия, която разчита на себе си, Atmanirbhar Bharat, от дълго време удари своя таван. Самият Моди при започване на своето премиерство опитва вид на тази политика - Make In India, и се убеди в нейните ограничавания.

 Търсене из тайнствена ИндияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
За индийските елити е към този момент ясно, че страната не може да се трансформира в индустриална и цифрова супер мощ с развъртян пазар, добра инфраструктура и капиталова дълбочина без ново равнище на съдействие и интеграция със Съединени американски щати, Европа, Япония, Южна Корея, Тайван и Австралия. Подобно многопластово развиване просто няма по какъв начин да се случи в друга рамка на връзки и явно изисква последователно обособяване от традициите на необвързаността.

Нещо повече, страната върви към постепенна стопанска либерализация, въпреки тя евентуално да остане под мечтаните равнища от множеството западни страни. Зад този метод има и явен разбор за различните благоприятни условия за развиване. Китай е геополитически и геоикономически съперник, Русия е от ден на ден ресурсен придатък с намаляващо стопанско значение, до момента в който останалите по-големи играчи отвън западния свят са най-вече консуматори, а не генератори на развиване и вложения.

Осъществяваната преориентация има обаче своите ограничавания. Индия няма да се трансформира в контрактуван съдружник на Съединени американски щати, нито ще подписа съглашения за взаимна отбрана. Тя ще продължи да упорства на своята традиция на геополитическа автономия и отвореност към голям брой райони и сътрудници.

" Меката мощ " на страната понася някои удари и заради автократичните трендове на Моди, проблеми с малцинствата, ограничавания пред медиите и гражданското общество. Много хора в нейните елити носят и възприятие на цивилизационно предимство, смесено с продължаващо постколониално възмущение.

Но външнополитическото превръщане не е ситуативно, ще се задълбочава и ще трансформира от ден на ден действителностите в Азия и оттатък нея. Пактът на автокрациите провокира още един значим политически състезател да премисли тактиката си и да промени държанието си. Западът е на път да се сближи с основен сътрудник в задълбочаващата се борба за световно въздействие.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР