Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Изпреварвайки "Лукойл" русенска компания се нареди сред трите най-големи в България

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Рекордни доходи и облаги регистрират за 2022 година най-големите български компании. Причините за това са войната в Украйна, която докара до повишаването на енергийните първични материали, а оттова и до редица артикули.

В резултат редица компании са приключили годината с рекордни доходи и облаги изключително в някои браншове като електричество, газ, дизел, оръжие, олио, торове. Сред тези, за които годината, е била добра са софтуерните компании, тези за произвеждане на колела и авточасти. Това демонстрират данните на седмичника " Капитал ", който показа обичайната си ранглиста.

Сред изненадите в това издание е издигането до второ място по величина на русенската компания " Астра биоплант " от бранша на горивата, която се подрежда незабавно след " Аурубис " като приходите ѝ порастват с над 130% за година.

Производителят на биодизел и масла се изкачи бурно до трета позиция в миналогодишната ранглиста, а в новото издание със също върховия си резултат от 7.7 милиарда лева доходи се издига до втора позиция. Компанията е основана от Станко Станков през 2005 година и е водач в бранша си като се намира на крачка пред " Лукойл България ". Заедно с другата съществена компания на групата - търговецът на пропан-бутан " Булмаркет ДМ ", която има доходи 1.1 милиарда лева, представителите от Русе общо са били по-големи и от " Аурубис ".

Лидерът в класацията е отпред за трета година подред. Медодобивният комбинат от Пирдоп " Аурубис България " регистрира исторически рекордни доходи - 8.2 милиарда лева Високият резултат идва, тъй като заводът е работил без спиране, а и цените световно са били положителни, показва изданието. С чистата си облага - съвсем 500 млн. лева, компанията чупи личния си връх и отбелязва най-силен резултат за годината отвън държавната енергетика.

С персонален връх е и различен колос в Топ 10 - " Лукойл България ", която регистрира доходи от 7.4 милиарда лева, което е двойно повече от отчитаното преди. Публично знае се, че години наред компанията регистрира загуба или скромни облаги, само че за 2022.. заявява 150 млн. лева позитивен финансов резултат.

На последващо място измежду първенците са държавните енергийни компании - АЕЦ " Козлодуй ", НЕК, " Булгаргаз " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", които завоюваха от високите цени на тока и природния газ.

Сред дебютантите в Топ 10 е търговецът " Мет енерджи трейдинг ". Името на компанията нашумя около назначението на Людмил Йоцов за изп. шеф на " Булгаргаз " при кабинета " Петков ", което. Компанията е дъщерна на основаната в Швейцария MET Grоup и търгува с ток и газ в България и Гърция. След като съветският газ за България бе спрян, тя достави първите количества полутечен газ.

Сред най-големите е и различен търговец на на ток и газ - " Акспо България ", която е дъщерно сдружение на швейцарската " Акспо груп " (Axpo Group). " Акспо България " оперира като търговски хъб на 15 европейски пазара и в гигантските доходи българските покупко-продажби са единствено част.

На десета позиция се подрежда португалският производител на стъклени бутилки и буркани " БиЕй глас България ", който е притежател на някогашните " Дружба стъкларски фабрики " в Пловдив и София. Португалската BA Glass преди години избра България за търговски център, през който минават продажбите на всичките 12 завода на групата в Европа, тъй че оборотът не се дължи единствено на двете български предприятия, отбелязва изданието.

Без изненада фирмите с най-хубави резултати през 2022 година са от секторите енергетика, горива, метали и търговия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР