Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

"Мета" започва да блокира достъпа на канадците до новини във "Фейсбук" и "Инстаграм"

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Компанията " Мета " стартира публично да блокира достъпа на канадците до медийното наличие в обществените мрежи " Facebook " и " Инстаграм ", задължаващ интернет колосите да заплащат на издателите, предадоха международните организации.

Линковете и наличието, афиширани от канадски, само че и от непознати медии, към този момент няма да са забележими за популацията в Канада, показва " Мета " и акцентира, че в идните седмици мярката ще влезе изцяло в действие.

Законът беше признат през юни и се въодушевява от сходна мярка, въведена в Австралия през 2021 година Той задължава интернет колосите да подписват обективни съглашения с локалните медии, с цел да популяризират наличието им в платформите си.

Мярката може да разреши на канадските медии да получат към 330 милиона канадски $ на година, се споделя в парламентарен отчет.

Компанията-майка на " Facebook " и " Инстаграм " твърди, че новият закон " се основава на неправилната концепция, че " Мета " се възползва незаслужено от новинарското наличие, споделяно на нейните платформи, до момента в който противоположното е правилно ".

Според американския колос медиите съзнателно употребяват двете обществени мрежи, с цел да " усилят броя на читателите си и да покачат облагите си ", знаейки, че " не новините са тези, които карат хората да употребяват нашите платформи ".
Новият министър по въпросите на културното завещание Паскал Сент-Онж дефинира решението на " Мета " за блокиране на достъпа като " безконтролно ", като означи, че 80% от всички доходи от онлайн реклама в Канада отиват в " Мета " и " Google ".

" Свободната и самостоятелна преса е от главно значение за нашата народна власт ", добави министърът, като уточни, че други страни обмислят налагането на сходни закони, " с цел да отговорят на същите провокации ".

" Google " планува да схване сходен метод, когато законът влезе в действие до няколко месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР