Днешното пленарно заседание започна с декларации, с които беше почетена

...
Днешното пленарно заседание започна с декларации, с които беше почетена
Коментари Харесай

Депутатите почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Днешното пленарно съвещание стартира с заявления, с които беше почетена паметта на поета – бунтовник Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Първата декларация беше на ГЕРБ-СДС. Депутатът Марин Маринов уточни, че тази година се навършват 147 години от гибелта на Христо Ботев. Той сподели, че делата на Ботев го трансформират в съдник и образец за народа.

" Не търси нищо, стига му тази премия да " каже нявга народа - умря бедняк за истина, за истина и за независимост ". Затова е и толкоз популярен. Затова остава недостижимо еднакъв съдник и ярък образец. Пример, който би трябвало да следваме и в 21 век. Нека не съдим никого даже и тези, които пред герба, знамето, пред целия български народ, които трансфораха тази най-висока естрада в България в гладиаторска сцена на низки пристрастености. Присъдата им е дадена от Ботев. Не бива да си задаваме въпроса какви жертви не може да сторим през днешния ден, а в противен случай, да се запитаме какви жертви би трябвало да бъдат направени, с цел да можем най-малко малко да се доближим до духа на тези велики българи. Нека всички ние осъзнаем високата си отговорност в днешното леко време и да потвърдим, че дедите ни не са се борили на вятъра, да потвърдим, че не сме недостойни техни потомци ", съобщи Марин Маринов от ГЕРБ.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов уточни, че през днешния ден почитаме паметта на всички паднали за освобождението и обединяването на България. Той прочете и думи на Ботев от вестник " Знаме " от 2 март 1875 година " Неслучайно Ботев е наименуван " геният на българската литература ". Не инцидентно той е индивидът, чиято памет почитаме през днешния ден като знак на всички починали за свободата и обединяването на България, тъй като геният може да прескочи границата на времето, тъй като геният познава толкоз добре своят народ, че това което написа той за него през днешния ден, може да бъде годно и след 100 или 150 години. Днес ние не почитаме единствено паметта на героите, през днешния ден ние не би трябвало да забравяме, че огромна част от нашите герои бяха предадени не от кого да е различен, а от личния си народ ", сподели Костадинов и уточни, че през днешния ден е ден, в който ние вършим вътрешно своя избор като какъв ще живее народът ни и като какъв ще почине, като воин или като изменник./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР