Днешното изказване на Радев ме провокира да отворя сайта на

...
Днешното изказване на Радев ме провокира да отворя сайта на
Коментари Харесай

Славов към Радев: Партиите, които подкрепят Конституцията, са избрани от над 1,6 млн. души

" Днешното изявление на Радев ме предизвика да отворя уеб страницата на ЦИК и да ревизира резултатите на политическите сили, които поддържат Конституцията. Общо са събрани на последните избори през април над 1,6 млн. гласа при 40% изборна интензивност. При президентските избори втори тур президентът е получил 1,5 млн. гласа при 34% изборна интензивност. Радев да приказва, че Народното събрание е нелегитимен в случай, че това е единствената национална представителна институция не подхожда на неговата функционалност като държавен глава в парламентарна страна “.

Това съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов пред бТВ във връзка изявлението на президента Румен Радев, който съобщи през днешния ден: " Мен ме тормози, че парламент с рекордно ниско гражданско посланичество и още по-ниско гражданско доверие въобще протяга ръка към Конституцията ".

„ Промените в Конституцията постоянно се вършат предвид на бъдещето. Това е стратегически избор на обществото. Не инцидентно Конституцията се назовава публичен контракт и харта на полезностите. Промените в областта на правораздаването стоят на дневен ред от десетилетие. Ние изпълняваме наши поети задължения “, съобщи Славов.

Той чака да се резервира главната концепция на този законопроект, а точно да се подсигурява цялостната самостоятелност на съда и отчетността на прокуратурата. „ Първоначалната концепция е да има независими Висш правосъден съвет, Висш прокурорски съвет, имам вяра, че ще се реализира това единодушие. За мен главното е съдиите да се самоуправляват и да са самостоятелни. В тази част имаме поддръжка от Венецианската комисия и нашите сътрудници. Важно е прокуратурата да бъде отчетна пред обществото “, сподели още правосъдният министър.

Той уточни, че основният прокурор Борислав Сарафов се пробва да промени имиджа на българската прокуратура - " Има воля за смяна по метода, по който работи българската прокуратура ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР