Днешният цифров свят изисква повишено внимание към личната сигурност, особено

...
Днешният цифров свят изисква повишено внимание към личната сигурност, особено
Коментари Харесай

Как да защитите профила си в Telegram: Пълно ръководство

Днешният дигитален свят изисква нараснало внимание към персоналната сигурност, изключително когато става въпрос за известни месинджъри като Telegram. В тази публикация на SecurityLab ще разгледаме по какъв начин да настроите настройките за дискретност в Telegram, с цел да сте сигурни, че персоналната ви информация е оптимално предпазена.

Защо са значими настройките за дискретност в Telegram?

В Telegram, както и във всеки различен актуален месинджър се съхранява доста персонална информация. Oт текстови известия и фотоси до данни за контакти и персонални файлове. В цифровата ера, в която нарушаванията на сигурността на данните стават все по-чести е от решаващо значение персоналната ви информация да бъде предпазена. Правилно конфигурираните настройки за дискретност могат да ви оказват помощ да контролирате кой може да вижда активността ви и персоналните ви данни. По този метод предотвратявате нежелани контакти и се предпазвате от евентуални закани.

И по този начин, по какъв начин да конфигурирате настройките за дискретност в Telegram?

Стъпка №1: Конфигуриране на видимостта на телефонния ви номер.

Вашият телефонен номер е ключът към акаунта ви в Telegram и един от главните способи, по които другите консуматори могат да ви разпознават. Затова е извънредно значимо да контролирате кой може да вижда телефонния ви номер. Задаването на достъп до телефонния ви номер ви разрешава да избягвате нежелани позвънявания и известия, както и да намалите риска да станете обект на нежелано внимание или измами.

Отидете в „ Settings/Настройки “ → Privacy and Security/Поверителност и сигурност “ → „ Phone Number/Телефонен номер “. Тук можете да ограничите кой да вижда номера ви. Възможните варианти са „ Everybody/Всеки “, „ My Contacts/Вашите контакти “, или „ Nobody/Никой “.

Стъпка №2: Контрол на поканите за групи и канали.

Групите и каналите в Telegram са чудесни принадлежности за другарство и шерване на информация. Те обаче могат да бъдат и източник на спам или нежелана информация, в случай че започнете да бъдете добавяни към такива без ваше единодушие. Контролирането на това кой може да ви прибавя освен понижава потока от нежелани вести, само че и покачва персоналната ви и осведомителна сигурност.

За да контролирате кой може да ви прибавя в групи, отидете в „ Settings/Настройки “ → „ Privacy and Security/Поверителност и сигурност “ → „ Groups & Channels/Групи и канали “ и персонализирайте достъпа както намерите за добре.

Стъпка №3: Контрол на видимостта на вашия онлайн статус.

Видимостта на вашия онлайн статус може да наподобява като дреболия, само че тя има огромно значение за поверителността ви. Без подобаващи настройки всеки може да наблюдава по кое време за финален път сте били онлайн. Това може да докара до нежелано внимание или даже гонене. Настройването на това кой може да вижда времето на последното ви посещаване ще ви помогне да запазите поверителността си и да контролирате кой знае за вашето онлайн наличие.

За да ограничите информацията за онлайн статуса си, влезте в „ Settings/Настройки “ → „ Privacy and Security/Поверителност и сигурност “ → „ Last seen & Online/Последно време онлайн “. Настройте достъпа за всички, единствено за вашите контакти или за никого.

Двуфакторно засвидетелствуване

Двуфакторното засвидетелствуване е един от най-силните способи за отбрана на акаунта ви от неоторизиран достъп. Този способ прибавя второ равнище на отбрана към общоприетата ви ключова дума, което доста затруднява евентуалните нападатели, искащи да получат достъп до персоналната ви информация. В Telegram двуфакторната автентикация включва въвеждане на спомагателен код, която ще бъде изискван всякога, когато някой се опита да влезе в профила ви от ново устройство. Това значи, че даже в случай че някой разбере главната ви ключова дума, достъпът до вашите известия, фотоси и персонална информация ще остане предпазен с помощта на втория пласт отбрана.

Активацията на двуфакторното засвидетелствуване става посредством „ Settings/Настройки “ → „ Privacy and Security/Поверителност и сигурност → Двуфакторно засвидетелствуване “.

Използването на двуфакторно засвидетелствуване доста покачва равнището на сигурност на вашия акаунт. Този способ на отбрана се предлага интензивно от специалистите по киберсигурност в целия свят като един от главните способи за отбрана от фишинг и други типове хакерски атаки. Активирането на тази функционалност е елементарна, само че мощна стъпка за гарантиране на цифровата ви сигурност в Telegram.

Допълнителна сигурност на чатовете

Чатовете в Telegram могат да съдържат персонална преписка, персонални данни, фотоси и значима информация, която може да желаете да отбраните от любопитни очи. Telegram разполага с функционалности, които оказват помощ за повишение на сигурността на чатовете ви. Една такава функционалност да вземем за пример е опцията да зададете ключова дума на приложението. Тази функционалност прибавя в допълнение равнище на отбрана, което оказва помощ да се предотврати неоторизиран достъп до известията ви, даже в случай че телефонът ви попадне в несъответствуващи ръце.

За да активирате така наречен „ отбрана на чата “, отидете в „ Settings/Настройки “ → „ Privacy and Security/Поверителност и сигурност → „ Passcode/Парола “. Тук можете да зададете ключова дума, която ще бъде изискана всякога, когато вие или някой различен се опита да получи достъп до приложението на телефона ви. Това подсигурява, че даже да загубите устройството си, данните ви ще останат в сигурност.
Включването на спомагателни ограничения за сигурност за вашите чатове не е просто защитна мярка, а нужда в днешния свят, в който сигурността на информацията става все по-важна. Това е изключително значимо за тези, които обменят поверителна информация или обработват чувствителни данни посредством Telegram.

В умозаключение, настройките за поверителността и сигурността в Telegram не са просто незадължители, а нужда за всеки, който се грижи за отбраната на персоналната си информация в цифровата епоха.

Използването на всички налични принадлежности и функционалности за отбрана на акаунта ви може доста да понижи рисковете, свързани с нарушение на сигурността на данните и неоторизиран достъп. Редовно актуализирайте настройките си, следете дейните сесии и не забравяйте за двуфакторното засвидетелствуване и сигурността на чата. Грижете се за цифровия си живот със същата грижа, както за действителния си живот.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР