Днешният полет бе 80-ти за ракетата “Фолкън 9. СпейсЕкс буквално

...
Днешният полет бе 80-ти за ракетата “Фолкън 9. СпейсЕкс буквално
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе 60 спътника, СпейсЕкс върна първата степен и обтекател!

Днешният полет бе 80-ти за ракетата “Фолкън 9 ”. СпейсЕкс безусловно диша във врата на съперника си в лицето на компанията Юнайтед Лонч Алайънс – обединяване сред Боинг и Локхийд Мартин. Ракетата на ЮЛА “Атлас 5 ” е летяла 81 общо пъти и през февруари, когато изстреля междупланетната задача “Солар Орбитър ”, ще направи нова крачка напред с 82 полета. Но в случай че честите полети на СпейсЕкс продължат, Илон Мъск ще изпревари Боинг и Локхийд Мартин през февруари, най-късно при започване на март.

Захващането на половина от обтекател чрез мрежата на кораба “Мистър Трий ” бе знаково събитие. СпейсЕкс се пробва да го направи от началото на 2018-та, само че това се оказва много мъчно – до този миг са маркирани единствено три триумфа, като включим и днешният. 

Ракетата “Фолкън 9 ” е с преизползваема първа степен – тя би следвало да е в положение да лети до 10 пъти с минимална поддръжка и до 100 пъти след по-сериозно сервизно обслужване. До този миг СпейсЕкс не са изстреляли нито една първа степен повече от пет пъти, само че постоянно изстрелват остарели степени, летяли до три пъти.

В рамките на днешната задача бе изстреляна следващата порция спътници от групировката “Старлинк ”, посредством която Илон Мъск ще се опита да достави високоскоростен интернет до всяка точка от земното кълбо. Проектът обаче нервира доста от професионалните астрономи, които се жалват, че спътниците “Старлинк ” са прекомерно ярки на нощното небе и пречат на наблюденията. По време на миналата задача при започване на януари, СпейсЕкс изстреля пробен сателит с мрачно покритие, само че до момента в който технологията се потвърди, Мъск продължава да праща в орбита общоприети спътници с блестящо покритие. Безспорно спорът занапред ще се задълбочава. 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР