Днешният ден е исторически за космонавтиката! Навършва се половин век

...
Днешният ден е исторически за космонавтиката! Навършва се половин век
Коментари Харесай

Франция отбелязва половин век космически полети!

Днешният ден е исторически за космонавтиката! Навършва се половин век от изстрелването на първия френски сателит. На 26 ноември 1965 година от площадката Хамагур в Алжир е изстреляна френската ракета “Диамант ” с неестествен сателит “Астерикс ”.

Въпреки че с това изстрелване Франция става шестата страна със личен сателит в космоса, като изключим Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, спътниците на Канада и Италия са изстреляни от американски ракети. Франция се трансформира в третата страна, която със лични ракети и лични старания съумява сама да изпрати неестествен сателит, без непозната помощ!

Френската галактическа стратегия е учредена през 1961 година от президента Шарл дьо Гол. Ако по това време Щатите опитват с маймуни, а Съветите с кучета, две години преди изстрелването на първия френски сателит има едно друго галактическо достижение – по суборбитална траектория Франция извежда в космоса котка! Да, това е по този начин, Франция изстрелва в космоса първата котка! Котката се връща сполучливо на Земята. По-късно е извършено второ изстрелване с котка, само че тя не оцелява и умира. Тези две котки са единствени котки, които са летяли в космоса, най-малко по офицална информация, въпреки че Иран е изразявал желание да изпрати също котка в космоса.

Днес Франция продължава да е водеща галактическа мощ. Днешните ракети “Ариана 5 ” се конструират с дейното присъединяване на Франция и се изстрелват от територията на Френска Гвиана! Франция взе участие в междупланетните задачи “Марс Експрес ”, “Касини-Хюйгенс ” и “Розета ”. Първите фотоси, получени от повърхността на комета в края на предходната година, са направени от камерата CIVA на “Филе ”, която е създадена от френски екип!

50 години забележителни галактически достижения на Франция, само че за жалост празненствата в чест на изстрелването на спътника “Астерикс ” са прекъснати заради терористичните офанзиви в Париж. Въпреки това дано не забравяме, че галактическите достижения са тези, които демонстрират човечеството в положителната светлина, които потвърждават, че нашата цивилизация може да пожъне огромни триумфи и че човешката история има освен позорни, само че и славни моменти!

Изстрелването на “Астерикс ”. Credit: CNES

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР