Днес започва филмова седмица в София по повод Международния ден

...
Днес започва филмова седмица в София по повод Международния ден
Коментари Харесай

Холокостът: Седмица с безплатни филми в Одеон припомня най-черната страница от европейската история - Култура

Днес стартира кино седмица в София във връзка Международния ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста - 27 януари. Тя ще продължи от 26.01. до 31.01. Входът за всички прожекции е свободен.

Седмицата провеждат Организация на евреите в България „ Шалом “ взаимно с Международен кино фестивал Master of Art и с поддръжката на Столична община.

Тя има за цел да показа пред необятната аудитория ориста на разнообразни евреи през Втората международна война.

Прожекциите ще са всяка вечер от 18 ч във филмотечно кино " Одеон ". Филмите показват разнообразни гледни точки и персонални истории от най-черната страница от актуалната европейска история.

В формалното разкриване на седмицата през днешния ден ще участват проф. д-р Александър Оскар, д.м. – ръководител на ОЕБ „ Шалом “, Найо Тицин – артистичен шеф на Master of Art, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланиците на Израел, Съединени американски щати и Полша в България Н. Пр. Йорам Елрон, Н.Пр. Херо Мустафа и Н. Пр. Мачей Шимански.

Тази вечер феновете ще могат да гледат кино лентата " Оркестър от изгнаници "  (САЩ, Израел, 2012, 85 мин.). В идващите дни ще бъда прожектирани „ Активен живот: Духът на Ханна Арендт “ (Израел, Канада, 2012, 125 мин.), „ Маестро: В търсене на последната музика “ (Франция, Италия, 2018, 74 мин.), „ Вич — един евреин в сърцето на Третия Райх “ (САЩ, 2017, 78 мин.), „ Мосю майонеза “ (Австралия, 2016, 80 мин.) и „ Комедиен хармонист “ (Германия, Австрия, 1997, 126 мин.).

Програмата

26 януари (четвъртък)

ОРКЕСТЪР ОТ ИЗГНАНИЦИ

Orchestra of Exiles

Съединени американски щати, Израел, 2012, 85 мин. Режисьор: Джош Арънсън

Някои истории се губят във вихъра на своето време. Обръщайки взор обратно, можем да открием същинските основатели на историята. Такъв е удивителният полски цигулар Бронислав Хуберман. Филмът изследва четиригодишната авантюра на този популярен човек, чиято кулминационна точка е основаването на оркестъра, който ще се трансформира в Израелската филхармония. Трогателната му история визира доста от основните тематики на XX в., а драмата на живота му е покъртителна. Когато Европа е разкъсвана от антисемитизъм и нацистка експанзия, изключителните старания на Хуберман избавят стотици еврейски фамилии от приближаващия холокост, а достиженията му трансформират пейзажа на културната история. Преди нацистите да дойдат на власт, Хуберман е съсредоточен единствено върху личната си монументална кариера, само че проектите на Хитлер разсънват у него предпочитание за деяние, което той не може да пренебрегва. Личната промяна и последвалата героична битка на Хуберман да изведе еврейските музиканти от Европа и да сътвори този оркестър са в основата на кино лентата.

2 ДЕН: 27 януари (петък)

АКТИВЕН ЖИВОТ: ДУХЪТ НА ХАННА АРЕНДТ

Vita Activa: The Spirit of Hannah Arendt

Израел, Канада (2015), 125 мин. Режисьор Ада Ушпиз

Германско-еврейската философка Хана Аренд оставя своята неизличима диря върху мисълта през XX в., като вкарва концепцията за „ баналността на злото “, когато през 1963 година отразява процеса против нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман. Този самоуверен документален филм хвърля светлина върху въпросната концепция, с която постоянно се злоупотребява, и рисува по-цялостна картина на от време на време спорната ангажираност на Аренд с определящите феномени за нейната ера – а може би и за нашата.

„ Създаден от израелската документалистка Ада Ушпиз, мъдрец и историк с опит като режисьор, „ Активен живот “ изследва деликатно „ дейния живот “ на Аренд за да съпреживеем това, което я е формирало, с цел да разберем по-добре каква е била и от кое място са се появили нейните възгледи. Във кино лентата има изявленията със остарели другари и университетски експерти; изявленията, които самата Аренд е давала, както и фрагменти от нейни есета и писма, прочетени успешно от актрисата Алисън Дарси ", написа Кенет Търан в " Лос Анджелис Tаймс “.

3 ДЕН: 28 януари (събота)

МАЕСТРО: В ТЪРСЕНЕ НА ПОСЛЕДНАТА МУЗИКА

Франция, Италия (2018), 74 мин. Режисьор: Александър Валенти

Барлета, дребен град в Южна Италия, един спокоен, само че целенасочен воин е съживил историята на забравена музика. Повече от 20 години професионалният пианист Франческо Лоторо обикаля Европа, с цел да търси и записва музика, композирана скрито в лагерите на Втората международна война. С помощта на брачната половинка си и шепа другари той архивира над 4000 партитури, в това число симфонии, опери, национални песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж това е удивителната история на една конкуренция със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.

4 ДЕН: 29 януари (неделя)

ВИЧ — ЕДИН ЕВРЕИН В СЪРЦЕТО НА ТРЕТИЯ РАЙХ

Vitch

Съединени американски щати (2017), 78 мин. Режисьор: Сигал Буджман

Дъщеря споделя за спорните решения, които татко ѝ - еврейски създател от Полша, е взел, с цел да преживее Холокоста. Еди Вич (роден Игнаце Левкович) е надарен карикатурист и мим. Емблематичните му рисунки на най-големите звезди на киното покривали стените на ресторанта „ Кафявото бомбе “ в Лос Анджелис — прочут фон за холивудски филми и любимо място за звездите. През 30-те години Службата за имиграция на Съединени американски щати го депортира назад в Европа, където неговата пантомима реализира голям триумф. Когато Германия атакува Франция през 1940 година, той играе в Париж. Нацистките офицери, които го виждат на сцената го изпращат да изнася представлението си в Германия по разпореждане на Министерството на пропагандата. По време на войната той играе пред нацисткия хайлайф, включително пред Гьоринг, Гьобелс и представители на Гестапо в най-престижните театри в Германия. По документи е Левкович — типично еврейско име. С други думи, той се крие " под носа " на нацистите или може би се употребява с техните подкрепи? Докато загадъчната история на Вич се разплита, излиза наяве, че случилото се преди десетилетия оказва въздействие на семейството му и през днешния ден.

5 ДЕН: 30 януари (понеделник)

МОСЮ МАЙОНЕЗА

Monsieur Mayonnaise

Австралия (2016), 80 мин. Режисьор: Тревър Греъм

Епично премеждие с художници, върколаци, герои, нацисти, комикс, и франзели… с обилни количества френска майонеза. Мосю Майонеза е епичното премеждие на един художник в тайното минало на фамилията му. Австралийският художник и кино режисьор Филип Мора разследва незаконната роля на татко си във френската опозиция през Втората международна война и невероятното бягство на майка си по пътя към Аушвиц. Филип, холивудски режисьор на култови филми на ужасите и попарт художник, влиза в ролята на воин от film noir, за да разкаже историята на фамилията си. Освен това си взима боите и статива и потегля на пътешествие, с цел да сътвори дръзновен комикс за родителите си, тяхното оцеляване и Холокоста. От Лос Анжелис до Берлин, от Париж до Мелбърн, Мосю Майонеза е многопластов филм по пътя, разказващ за художници, същински герои, нацисти злодеи… и франзели с значителни количества вкусна френска майонеза!

6 ДЕН: 31 януари (вторник)

КОМЕДИЕН ХАРМОНИСТ

Comedian Harmonists

Германия, Австрия (1997), 126 мин. Режисьор Йосеф Вилсмайер

Младият музикант Хари се влюбва в продавачката в музикален магазин - Ерна. Той е незает и на вятъра търси прехранване като музикант. Случайно запознанство с артиста Роберт ражда концепцията за основаване на секстет, който на немски да извършва произведения с многогласова комбинация. Присъединяват се и други другари на Роберт, измежду които и българинът Ари. Успехите на групата са явни, само че върху тях стартира да се оказва и напън - да бъдат отстранени тримата евреи и да се извършва националистически репертоар. По време на доста сполучливото си турне в Ню Йорк групата е пред раздробяване, само че в последна сметка всички вземат решение да се върнат на немска земя - един за всички, всички за един. В основата на сюжета е историята на доста известна певческа група от 30-те години. За нашия фен пък ще бъде забавно да знае, че един от героите е българин, освен това с действителен първообраз - именития Аспарух Лешников, един от създателите на групата. Филмът е решен в традициите на класическия биографичен музикален род. В него има приятна любовна конспирация, конфликт на характери, несъмнено и доста ретромузика. Всичко това го трансформира в прелестен театър с познавателно значение. Режисурата, въпреки и обичайната, е уверена и точна; актьорският отбор е добре уравновесен. Много сполучлива е работата на художника, който съумява да пресъздаде с усет атмосферата на епохата.

През 2005 година Организация на обединените нации афишира 27 януари за Международен ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста. Това е датата, на която през 1945 година е освободен най-големият нацистки концентрационен лагер „ Аушвиц-Биркенау “, където са убити над 1,1 милиона души.

Тази година се отбелязва и 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи и паралелно с това почитаме паметта на 11 343 евреи от Беломорието, Вардарска Македония и град Пирот.

На 21 януари 2023 година се навърши още една годишнина, подсети проф. Оскар в обява във Facebook. На тази дата през 1941 година цар Борис III подписва признатия от Народното събрание антисемитски Закон за отбрана на нацията. Той не разрешава на лица от еврейски генезис да бъдат одобрявани за български жители, да бъдат избираеми, да заемат държавни, общински и други служби, да се изплащат от военна работа, да встъпват в брак или извънбрачно общуване с лица от български генезис и така нататък Въвежда се и ексклузивен налог върху еврейското имущество. Постановени са ограничавания за местопребиваване, постъпване в образователни заведения, за парцелите, за професионалната и стопанска активност. Всички евреи, навършили 8 година, са задължени да носят отличителни знаци - жълта звезда.

През 1943 година е подписано българо-германското Споразумение Белев-Данекер за депортиране на 20 000 евреи от новите и старите лимити на Царство България. Над 11 000 евреи от ръководените от царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот са депортирани в лагерите на гибелта.

Цялата обява на проф. Оскар:



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР