Днес започва безсрочен общонационалният земеделски протест за спасяване на българското

...
Днес започва безсрочен общонационалният земеделски протест за спасяване на българското
Коментари Харесай

Земеделците започват национален протест, блокират пътя Варна-Бургас край „Харамията“

Днес стартира неопределен общонационалният аграрни митинг за избавяне на българското земеделие. Над 900 хиляди души са наранени от отпадналата възбрана за импорт на земеделска продукция от Украйна, акцентират представители на 26 браншови организации от аграрния бранш.
Точно в 10.00 ч. фермерите ще стартира обсада с тежка земеделска техника на повече от 40 значими пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.
Във Варненска област ще бъде блокиран основният път Варна-Бургас при отбивката за Аврен, в региона на „ Харамията “.
Пътят Варна-Бургас ще бъде блокиран и на кръговото край Ахелой.
В област Добрич със земеделска техника ще бъде блокирано придвижването в четири точки: на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, кръговото кръстовище на Балчик и пътят за Силистра в село Карапелит.
Пет са настояванията на Инициативния комитет:
1. Продължаване на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.
2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 година на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
3. Незабавно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
4. Осигуряване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
5. Облекчаване на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект по ОСП предвид на доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне.
„ Решени сме до дъно да отстояваме ползите на производителите и няма да отстъпим до момента в който ръководещите не се съобразят с настояванията ни. Ще пазиме изрично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското произвеждане и нашите деца да се хранят с български артикули “, обявиха обединените организации.
„ В случай, че ръководещите не поемат писмена отговорност, с ясни и съответни периоди за осъществяване на всяко едно от настояванията, ние няма да се приберем от площадите. “
На брифинг пред медиите Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщи:
„ Това, което се случи през днешния ден в Народното събрание беше проваляне, само че ни направи голяма услуга – за пръв път се сплотява целият бранш, това е в действителност казус. “
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР