Днес започна изграждането на столичното метро от Военна академия през

...
Днес започна изграждането на столичното метро от Военна академия през
Коментари Харесай

Георги Георгиев: Разширението на метрото се случва въпреки наказателната акция на кабинета на „Продължаваме промяната“

Днес стартира построяването на столичното метро от Военна академия през „ Слатина ” и „ Гео Милев ” до бул. “Цариградско шосе “. Общо 6 километра и 6 нови станции ще бъдат разполагаем на софиянци след довеждане докрай на строителството.

С госпожа Фандъкова и сътрудниците ми съветници от ГЕРБ-СДС водихме тежки борби за реализирането на този план. Разширението на метрото е извънредно значимо за града, по тази причина в предишния общински съвет взехме всички нужни градоустройствени решения и намерихме финансиране, с цел да може 75 000 софиянци да употребяват новата част от Линия 3. Благодаря и на основния проектант Здравко Здравков за напъните и дейната работа.

Всичко това се случи макар наказателната акция на държавното управление на “Продължаваме смяната ”, които отрязаха финансирането на метрото за Слатина от Плана за възобновяване и резистентност. И макар отхвърли на сътрудници от групата на Демократична България в СОС да гласоподават с нас финансирането на метрото през март, 2022 година Все отново и без техните гласове успяхме да приемем Решение 169 от 24.03.2022 за дълготраен заем от Европейската капиталова банка.

Затова през днешния ден ме учуди да се хвали с плана ни техният съпартиец – кметът на „ Слатина “ Георги Илиев, който не отбрани метрото в съвета при гласуването на финансирането. Нито пред страната, когато ни отхвърлиха настояванията. Но това са незначителни когнитивни дисонанси на фона на огромните ни цели – развиването на София.

Успяхме със лични сили и привлечено финансиране да подсигуряваме осъществяването на плана, с цел да може наследникът на госпожа Йорданка Фандъкова да прави първи копки единствено две седмици след встъпването си в служба. Не поради „ копките “ като управническо достижение, а в името на жителите.

Новият сектор е с дължина 6 километра и ще има 6 метростанции. Той ще минава през ж.к. „ Слатина ” и доближава до бул. „ Цариградско шосе ” при Окръжна болница.

На добър час на строителите, инжинерите, проектантите и на екипа на общинското сдружение „ Метрополитен “ ЕАД.

Първата копка през днешния ден се състоя на бъдещата станция 5 на бул. „ Асен Йорданов “ (срещу зала „ Арена София “).

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР