Днес Йорданка Чобанова бе назначена за новия ръководител на Представителството

...
Днес Йорданка Чобанова бе назначена за новия ръководител на Представителството
Коментари Харесай

ЕК назначи нов ръководител на Представителството си в България

Днес Йорданка Чобанова бе назначена за новия началник на Представителството на Европейската комисия в България. На тази позиция тя ще извършва функционалностите на формален представител на Европейска комисия под политическото управление на ръководителя Урсула фон дер Лайен. Датата, от която нейното предопределение ще влезе в действие, към момента не е избрана.

Йорданка Чобанова е българска гражданка и има задълбочени умения в региона на дипломацията, воденето на договаряния, представителството и политическата връзка, усъвършенствани по време на 15-годишния ѝ професионален опит в българските и европейските обществени институции. Изпълняваните от нея предходни функционалности в българската държавна администрация непроменяемо са били ориентирани към въпроси, свързани с Европейски Съюз, което е асъдействало за нейното задълбочено познаване на другите области на политиката и институционалната конструкция на Европейски Съюз. Познанията ѝ за политиките на Европейски Съюз и работата на Комисията са в допълнение подсилени посредством актуалната ѝ роля на чиновник по политиките в генерална дирекция " Морско дело и риболовство ".

От 2016 година до 2021 година Чобанова е дипломат на Република България в Словакия, като по този начин натрупа доста скъп дипломатически опит, който ще ѝ служи добре на новата ѝ позиция. Преди това тя заема няколко основни позиции в България, в това число консултант по европейските въпроси на президента на България и заместник-министър на районното развиване и благоустройството. От 2008 година до 2012 година работи като аташе по районната политика в Постоянното посланичество на Република България към Европейски Съюз в Брюксел.

Йорданка Чобанова има и докторска степен от Европейския академични институт във Флоренция, Италия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР