Днес във Фейсбук попаднахме на публикация на Марио Никифоров по

...
Днес във Фейсбук попаднахме на публикация на Марио Никифоров по
Коментари Харесай

Отвратително, гадно, нецивилизовано, абсолютно неприемливо. Поредната тръба в морето!

Днес във Facebook попаднахме на обява на Марио Никифоров във връзка замърсяването на морето. Неговия зав за помощ е оповестен в групата "Групата на софийски планински клуб " и събра след себе си голям брой мнения, по отношение на стопанисването на морските плажове, противозаконните канализации и така нататък

Вижте какво написа той в обществената мрежа.

* публикуваме без редакторска интервенция

Здравейте, Berg heil, Salut, Namaste, Aloha, нещо не планинско, само че в духа на СПК... разгледайте, апелирам, приложените фотоси. Това е тръбата, която води отходните води на с. Синеморец. Заустена е на 5-6 м от брега, в чудно красивия залив, който се вижда. Там, където локалните риболовци вкарват лодките си в морето. На 2-3 км от плажовете Бутамята (на юг) и Устието на Велека (на север).

Тук се изливат всички отпадни води на селището, без никакво филтриране, непосредствено в морето. Фекалии, перилни препарати, води от кухните на заведенията за хранене... всичко. Около 10 000 куб. метра прясна вода на денонощие е потреблението на Синеморец през лятото, когато е най-голямата натовареност. Почти толкоз (без водата за поливане) се излива във тип на отпадни води в морето. 24 часа, 365 дни. Отвратително, гадно, нецивилизовано, безусловно недопустимо.

Тръбата, дружно със съответната й инфраструктура (улична канализация, колектор, помпена станция), беше построена тихомълком преди 4-5 години, евентуално под натиска на огромните хотели, с цел да не им се постанова да употребяват непрестанно разчистване на септични ями с коли “фекалки “. Които, обаче, въпреки всичко не разтоварваха в морето. Със сигурност има опция казусът да се реши по актуален и екологосъобразен метод – в Царево има пречиствателна станция, може би е допустимо тези води да се пращат там, или да се откри друго цивилзовано решение (само не “дълбоководно заустване “, което единствено измества замърсяването!). Трябва, несъмнено, воля и надлежно управническо решение. И инвестиция.

Приятели, обръщам се към вас с предложение за самодейност – СПК против тръбата! Да се опитаме да спрем това безумство. С дейни дейности да катализираме смяна на ситуацията. С всевъзможни разрешени от закона средства – при сътрудника Манолова ли ще вървим, по РИОКОЗ-ите, РИОСВ-тата, при съответни отраслови министерства... „ Господари на ефира “ ли, друго, трето, каквото се сетим. Колеги- адвокати от СПК – може да се намерения и за правосъден път? Да бием паника, до момента в който нещата не се трансформират в действителност. Да разпространяваме казуса посредством другите ни начинания (Спици и бодли, Светулките, Сливи за боклук...).

Въпросът е значим, в това число и тъй като казусът скоро ще се мултиплицира: доколкото знам, Царево има лична пречиствателна станция, може би и някое друго населено място още е към нея (Ахтопол, Варвара?). Но примерно Резово, което също се разраства, скоро може да „ вземе образец “ от Синеморец и небрежно да „ реши “ и своя канализационнен проблем по същия метод. Там нещата за момента се вземат решение с фекалки, които разтоварват на сушата, което е въпреки всичко малко по-щадящ за природата, въпреки и отново погрешен метод. А и Синеморец продължава да се разраства, а оттова – и замърсяването. Моля за вашата поддръжка!

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР