Днес в смолянското село Смилян е кулминацията на празника на

...
Днес в смолянското село Смилян е кулминацията на празника на
Коментари Харесай

В Смилян: Врят казани с прочутия фасул, ще гощават туристите

Днес в смолянското село Смилян е кулминационната точка на празника на фамозния боб. От нощес в огромни казани на огън се подготвя деликатесната супа от локалните сортове наедрял и малък пъстър боб. Смилянци са дарили 250 кг боб, с който да нагостят хилядите посетители на селото, заяви ръководителят на локалното читалище Илия Годев. Освен топла супа със смилянски боб, на общата софра ще има и курбан, подготвен от 7 овце и една крава, които също са подаяние, добави Годев. Безплатните вкусотии ще се сервират в кръчма „ Табиет “. " Смилян е цялостен с посетители и туристи, пристигнали особено за празника. " През 2019 година над 6000 души пробваха от чорбата със смилянски боб, през днешния ден чакаме да бъдат повече ", сподели още Годев. 

Вчера в Смилян се организираха " фасулеви “ игри и съревнование. В продължение на три дни в селото се организират изложби на локални производители, конкурс за пано от смилянски боб, дегустация на обичайната кухня, концерти и други Празникът на фасула е съпроведен от базар на бобената годишна продукция и продукцията на фермерите от горното поречие на река Арда. По традиция ще се организира и кулинарен конкурс за най-вкусно и автентично ядене от смилянски боб.

Празникът на смилянския боб се организира за 20-та година. Тази година реколтата е доста добра, споделят локалните. Цената на кг от едрия деликатесен боб тази година доближава до 20 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР