Днес в Русе беше отбелязана 146-та годишнина от Освобождението на

...
Днес в Русе беше отбелязана 146-та годишнина от Освобождението на
Коментари Харесай

Русе чества 146 г. от Освобождението си с тържествена церемония и възстановка

Днес в Русе беше маркирана 146-та годишнина от Освобождението на града от османско робство.Честването на значимата за Русе дата стартира с признателен молебен в памет починалите за Освобождението. Той бе отслужен в Катедралния храм „ Света Троица “ от Русенския митрополит Наум, Главиницкия свещеник Макарий и свещеници от Русенската Света Митрополия.На площада пред храма Национално сдружение „ Традиция “ провежда възстановка на влизането на съветските войски в Русе и посрещането на ген. Тотлебен.

Стотици русенци видяха по какъв начин Салим паша връчва алегорично ключа от крепостта, а след това дружно с генерала и строя на Атаманския полк, с развети флагове влизат през Разградската врата в града.

Тържествена гала се организира и в Пантеона на възрожденците. В нея се включиха Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, 13-и юношески гвардейски отряд към Общинския юношески дом, Дарина Даскалова - дълготраен победител в Конкурса за рецитал „ За да я има България “, проведен от Общинския юношески дом, и Детско-девическият хор „ Дунавски талази “ при Общинския детски център за просвета и изкуство с диригент Весела Тодорова.

В памет на починалите за свободата на Русе бяха положени венци и цветя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР