Днес, в последния неделен ден от месец септември, отбелязваме Международния

...
Днес, в последния неделен ден от месец септември, отбелязваме Международния
Коментари Харесай

Международен ден на глухите хора

Днес, в последния неделен ден от месец септември, означаваме Международния ден на глухите хора. Денят се празнува от 1951 година когато на 19 септември в Рим, Италия, е основана Световната федерация на глухите. От тогава той се отбелязва всеки финален неделен ден от месец септември.

Първите интернационалните връзки на глухите хора в България датират от 1934 година, когато Дружеството на глухонемите се свързва с глухите от Германия посредством посредничеството на Фердинанд Урбих. На идната година открило връзка и с организацията на глухите в Русия, а през 1937 година - и с сдружението на глухонемите в Югославия. Български делегати с повреден слух взели участие в редица техни конгреси, а техни делегати - в конгресите на Съюза на глухите в България.

За първи път сериозен опит за интернационалните контакти бил изработен през 1955 година, когато тричленна българска делегация взела участие в работата на Втория конгрес на Световната федерация на глухите. На идната година българския съюз на глухите става член на трите интернационалните организации на глухите - Световната федерация на глухите, Международният комитет на спорт на глухи и Международният комитет на тихия шах.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР