Днес в Националния център по заразни и паразитни болести са

...
Днес в Националния център по заразни и паразитни болести са
Коментари Харесай

Пристигнаха тестовете за диагностика на новия коронавирус

Днес в Националния център по заразни и паразитни заболявания са пристигнали китовете за генетична диагностика посредством real-time PCR на новия ковид 2019-nCoV. Te бяха декларирани от Националния център преди три седмици и са синтезирани на съображение потвърдените вируси от Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите.
България е една от първите страни, декларирали и към този момент получили китове за диагностика на новия ковид. Реактивите са предопределени за доказване на болестта, породено от ковид 2019-nCoV, единствено при хора, които са с изявена клинична картина на тежка пневмония и дихателна непълнота.
Припомняме, че на 27 януари със заповед на здравния министър бе образувана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространяването на ковид 2019-nCoV, както и да предприеме ограничения за ограничение опцията от транспорт и разпространяване на вируса у нас. Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни заболявания, Експертния съвет по инфекциозни заболявания към министъра на опазването на здравето, Министерството на външните работи, Главна дирекция „ Гранична полиция “ към Министерството на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност “. Това уточни основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.
По думите му оценката на Европейски център за предварителна защита и надзор на болесттите е, че бъдещето разпространяване на ковид 2019-nCoV е доста евентуално, като опасността за импорт в Европейския съюз е междинна, а предприеманите от държавния здравен надзор на страните-членки ограничения, са съответни.
„ Въпреки ниската възможност за импорт на вируса у нас, е основана нужната организация, с цел да бъдем в подготвеност – няколко пъти към този момент е проиграна процедурата за реакция при подозрение за лице, притежател на ковид 2019-nCoV “, зяви и шефът на Столична РЗИ доктор Данчо Пенчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР