Днес в Медицински университет – Варна бе представен нов очен

...
Днес в Медицински университет – Варна бе представен нов очен
Коментари Харесай

МУ-Варна представи модерен очен лазер за лечение на заболявания на ретината

Днес в Медицински университет – Варна бе показан нов очен лазер от последно потомство за бързо, точно, минимално инвазивно лекуване на болести на ретината с минимални странични резултати. Проф. доктор Христина Групчева, заместител ректор „ Научна активност “ и началник на катедрата по очни заболявания и зрителни науки изясни, че новата инсталация е план, извоюван от екипа на доцент Златарева, посредством който експертите от МУ-Варна ще дават опция на пациентите за по-добро очно здраве. Новият лазер ще се употребява за терапия на доста ретинални болести, най-широко публикувано от които е диабетната ретинопатия. „ Това е обществена облага за района и България, както и изключителна научна облага за катедрата. Такива лазери има единствено 3 в страната, като този е първият в Източна България, а другите два са в София. “, съобщи проф. Групчева.
По време на показване на революционната инсталация участваха офталмолози, докторанти и специализанти от катедрата, както и Стефан Брион, представител на компанията производител на здравната инсталация от Франция, който се занимава с образованието на офталмолози от целия свят.

„ Радвам се, че дългогодишна наша работа приключи с триумф и ще можем да осигурим оптимална грижа за пациентите в района. Лечението ще бъде доста по-бързо, доста по-безболезнено и доста по-щадящо с новата инсталация. Този уред ще ни даде опция за оптимизация на лекуването на ретинни болести “, сподели доцент доктор Зорница Златарева.

Офталмологичната помощ в България се развива в извънредно конкурентна среда. В последните две години, с помощта на работата на катедрата по Очни и зрителни науки в Медицински университет - Варна се затвори по този начин наречената 3 О вероятност – медицински оптик, оптометрист, офталмолог. Катедрата по „ Очни заболявания и зрителни науки “ е единственото по рода си звено в България, което образова всички експерти в тези свързани между тях посоки. Това обезпечава неповторимо, конкурентно преимущество да създава способени фрагменти за запазване на очното здраве, както и да задържа най-добре квалифицираните експерти.

В момента Медицински университет – Варна работи по откриване на Университетски очен медицински център. Предстои и друга самодейност на МУ-Варна, още веднъж по план. При нея гратис лекуване ще получат 90 двустранно слепи пациенти, изгубили зрението си поради катаракта. Изискване при подбора на пациентите е зрението на по-доброто око да е под 15% и капацитетът на окото за интервенция да е добър. Първите интервенции ще бъдат осъществени при започване на месец май още веднъж с топ технология – компютъризирано ориентиране на хирурга по време на интервенция за оптимални постоперативни резултати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР