Днес в Брюксел ще бъде даден стартът на 106-ото издание

...
Днес в Брюксел ще бъде даден стартът на 106-ото издание
Коментари Харесай

И жените искат свой Тур дьо Франс

Днес в Брюксел ще бъде даден стартът на 106-ото издание на най-голямото събитие в света на шосейното колоездене - Тур дьо Франс. В продължение на три седмици милиони ще наблюдават борбата на 176 стоманени мъже по пътищата на Франция, а кой ще грабне влиятелната корона ще разберем на 28 юли в Париж.
 Всички стадии по часове и дни, вижте програмата на Тур дьо Франс
Малко прочут факт обаче е, че ден преди формалният старт на Тура от Брюксел потегли дребна група от 23 смели дами, които ще изминат същия маршрут от 3460 км. Те се борят за тъждество сред половете и желаят и женски вид на Тур дьо Франс.

Любопитното е, че сега позицията им е много мощна, защото във Франция се организира международното състезание по футбол за дами, а стадионите са цялостни. Всичко стартира през 2015 година, когато група френски колоездачки, обединени под мотото " Donnons des elles au Velo " (Дайте колело на момимечата), вземат решение да преодолеят всеки стадий от Тура ден преди колоната. През тази година към 13-те французойки се причисляват и 10 състезателки от целия свят.

" Отсядаме в жилища чартърен, сами си готвим и перем, няма екипи от механици. Тренираме като експерти, а в това време вървим на работа, гледаме деца. Трудно е ", споделя британката Луис Гибсън пред Би Би Си. В тима има три австралийки, една американка, която живее в Швейцария, както и холандка.

Дамите нямат комфорта на мъжете да карат по празни пътища, а се борят с трафика и неприятното отношение на водачите. Самата Гибсън е на 41 години и кара интензивно колело от пет години, откакто поредност от травми я отхвърлят от бягането. Както е известно, карането на колело е най-щадящото за ставите занятие.



Състезателките към този момент са покорявали най-свирепите стадии от Тура,но акцентират, че карането им има малко общо с това при мъжете.

" Гледаме да не раздираме групата и не преследваме време. Целта ни е да покажем, че даже дилетанти могат да преодолеят дистанцията и да помогнем по този метод на идеята един ден да има и Тур дьо Франс за дами ", споделя още Гибсън. Тя има двама синове, които възприемат дамите в спорта като нещо обикновено.

" Прието е да се споделя, че в женското колоездене няма задоволително образци за подражателство. Напротив, има ги, само че никой не ги разпространява ", споделя британката.

В интерес на истината Тур дьо Франс за дами е имало, като началото е обещано през 1984 година. Той има пет издания, а през 2009 година е редуциран до четири стадия. Организаторите на Тура от Amaury Sport Organisation споделят, че не могат логистично да се оправят с редом женско съревнование по време на Тура, което да е най-малко от 10 стадия.

" Не притискаме никого за нищо. Не е наложително с организацията да се заеме Аmaury Sport Organisation. Може да е напълно нова компания, други спонсори. Просто желаеме нещо еквивалентно ", споделя Гибсън.

Позитивни знаци към този момент се следят, като с привличането на вниманието на аудиторията към този момент се появяват и спонсори, както и стартове за дами като десететапната " Битка за Севера " в Скандинавия, или Джиро Роса в Италия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР