Днес в Африка живеят 1,3 млрд. души, а през 2050

...
Днес в Африка живеят 1,3 млрд. души, а през 2050
Коментари Харесай

До 2050 стотици милиони африканци се заселват в Европа

Днес в Африка живеят 1,3 милиарда души, а през 2050 ще са двойно повече. Експерти предвиждат, че през идващите 32 години в Европа ще се заселят сред 150 и 200 млн. африканци . Това развиване ще сътвори съществени проблеми.

В момента на африканския континент живеят близо 1,4 милиарда души , а след 32 години броят им съвсем ще се удвои. Ако този демографски растеж не е съпроводен с бърз стопански напредък, бедността ще се популяризира като зараза в цяла Африка. Според последното изследване на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, през 2050 година близо 40% от извънредно бездните хора в света ще живеят в две африкански страни - Нигерия и Конго. Днес популацията на Нигерия наброява 190 милиона, а всяка нигерийка ражда приблизително по 5 деца. Очаква се през 2040 година там да живеят 400 милиона души. В Конго сега живеят към 80 милиона души, а до две десетилетия популацията там ще доближи 200 милиона.
 африканци gettyimages

През 2050: 2,5 милиарда африканци и 450 млн. западноевропейци
На този декор известният ценител на Африка Стивън Смит, учител в университета " Дюк " в Съединени американски щати, шокира европейската общност с една прогноза: през 2050 година в Европа ще са се преселили сред 150 и 200 милиона африканци. Тези дни в Германия излиза неговата книга " Към Европа! Младата Африка на път към Стария континент ", която персонално френският президент Еманюел Макрон обяви за основно четиво. Пред немския седмичник " Ди Цайт " 61-годишният учен казва: " На Германия ѝ е мъчно да се погрижи даже за мигрантите, които към този момент са тук. Същото важи и за Франция. От всичко това печелят политиците-популисти. И никой не мисли за това, което ни чака в бъдеще. "
 африканци Thinkstockphotos-->
Стивън Смит твърди, че през 2050 година числеността на африканците ще доближи 2,5 милиарда. " Това ще бъде едно доста младо население - две трети от хората ще са на възраст под 30 години. А броят на западноевропейците към този миг ще се е свил до 450 милиона. Тези голи цифри към този момент допускат, че миграционният напън ще бъде колосален ", споделя Смит пред немското издание. Той признава, че за него като американец е огромна изненада, че европейците пренебрегват демографското развиване. " Всеки, който прекара известно време в Африка, може ясно да го разпознае. И през днешния ден 40% от африканците са под 15-годишна възраст. Трябва да обмислим следствията от това. (…) Традиционната Африка към този момент я няма , днешните младежи там въобще към този момент не зачитат полезностите и разпоредбите от предишното. Днес техните идеали идват от външния свят, посредством сателитната телевизия и интернет. В Африка е във напредък една междинна класа, която през днешния ден наброява към 150 милиона, а след 30 години ще бъде четири пъти по-многочислена. И тази междинна класа ще стори това, което - при сходни условия - би сторил всеки на нейно място: ще се изсели. "

Една задача, която няма решение

Стивън Смит напомня, че когато през 19-ти век в Европа икономическият напредък изостана от демографския, близо 60 милиона европейци се изселиха в Съединени американски щати. Според него, не е правилно това, че през днешния ден африканците бягат от родните си страни заради мизерията. " Всъщност риска да тръгнат към Европа поемат единствено тези, които са в по-добра позиция. Те са най-смелите в границите на едно гигантско африканско преселение , което стартира в селата, води към най-близкия град, оттова към столицата, по-късно към районната метрополия, а най-после - към Европа. (…) На фона на демографската детонация даже най-почтеното африканско държавно управление не би било в положение да построи задоволително пътища, учебни заведения и лечебни заведения, с цел да бъде в крайник с растежа на популацията. Уравновесяването на постоколониална Африка е задача, която няма решение ", уверен е специалистът.
 деца Thinkstockphotos
Проучването на фондацията " Бил и Мелинда Гейтс " за ръста на африканското население също стига до тревожни заключения. Неговите автори препоръчват по-сериозни ограничения за ограничение на раждаемостта.

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР