Днес, утре и в сряда ще бъде доста зимно в

...
Днес, утре и в сряда ще бъде доста зимно в
Коментари Харесай

Проф. Рачев разкри ще продължи ли ноемврийската зима и през декември и ще посрещнем ли Коледа със сняг

Днес, на следващия ден и в сряда ще бъде много зимно в съвсем цяла България, само че температурите няма да бъдат кой знае какъв брой ниски. Това сподели пред климатологът проф. Георги Рачев.

Докато вали в по-ниските елементи преваляванията ще бъдат от влажен сняг, в по-високите елементи снегът ще бъде компактен. В София към този момент имаме 8-10 см снежна завивка, само че снеговалежът към този момент постепенно стопира и прогнозата е до края на деня да спре над цяла България, съобщи той.

Хубав сняг ще падне, изключително над Североизточна България и Предбалкана, където в по-високите елементи ще има снежна завивка до 15 см. На тези чувствителни места, където има снегонавявания, снежната завивка може да надвиши и 20 см. Утре и вдругиден рано заран ни чакат ниски температури. Почти на всички места те ще бъдат негативни, от минус 3 до минус 8 градуса, а тук-там да стигнат от до минус 10 градуса, уточни климатологът.

От четвъртък "чудото " зима ще отлети в предишното и стартира едно стопляне, което на практика ще стопи съвсем на всички места снежната завивка и точно на Никулден, когато на трапезата би трябвало да има шарани, температурите ще стигнат до 10-12 градуса, а там където има южен вятър те могат да доближат и 15 градуса. Първата половина на месец декември стартира с характерен зимен мраз и снеговалежи и ще продължи с наднормено топло време. Хубавото в тази ситуация е, че се обрисува един валежен интервал като гирлянда за Нова година са се наредили 4-5 средиземноморски циклона, които ще се движат на изток и в комбиниране с високо атмосферно налягане ще минават южно над страната и през страната, като ще водят постоянно със себе си превалявания, а те са ни крещящо нужни и нужни, изключително в Източна България, където е извънредно изсъхнало, тъй като изпращаме месец ноември с превалявания под нормата, разяснява проф. Рачев.

За страдание, към този миг прогнозата за Коледа не е доста добра. Засега по-голяма е вероятността празникът да бъде посрещнат без сняг. Хубавото е, че ще има достъчно дъжд и дълготрайните прогнози дават декември месец с към 1,5 градуса над нормата, с естествени и малко по-високи от естествените превалявания, сподели още проф. Георги Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР