Днес Турция задържа 10 пенсионирани адмирали, след като вчера беше

...
Днес Турция задържа 10 пенсионирани адмирали, след като вчера беше
Коментари Харесай

Турция задържа 10 бивши адмирала заради декларация

Днес Турция задържа 10 пенсионирани адмирали, откакто през вчерашния ден беше оповестено писмо, подписано от 104 някогашни военни. Писмото беше предизвикано от забележки на ръководителя на Народното събрание Мустафа Шентоп във връзка Конвенцията от Монтрьо.

Вчера основният прокурор на Анкара стартира следствие против подписалите декларацията.

Главната прокуратура на Анкара съобщи, че през днешния ден са издадени заповеди за арест и към този момент са арестувани 10 души. Прокурорите също по този начин разпоредиха на четирима други обвинени да дадат показания в Анкара в границите на три дни, като взеха решение да не ги задържат заради преклонната им възраст, заяви вестник Хюрийет.

Групата пенсионирани военни показаха терзанията си, по отношение на позицията на държавното управление във връзка с основната интернационална спогодба, която дефинира статута на Босфора и Дарданелите.

" Турските проливи са едни от най-важните водни пътища в света и в исторически проект се ръководи в сходство с интернационалните контракти. Монтрьо пази правата на Турция по най-хубавия метод ", се споделя в писмото.

Конвенцията е „ огромна дипломатическа победа, която възвърне суверенните права на Турция върху Истанбул, Мраморно море, Босфора и Дарданелите “, продължава писмото.

Според тях, неправилна държавна политика слага под въпрос бъдещето на по този начин наречената спогодба от Монтрьо, заявявайки, че договорът от 1936 година е гаранция за мир в Черно море.
„ В противоположен случай Република Турция може да се сблъска с доста рискови събития “, се споделя в декларацията.

Този техен ход, бе общопризнат от ръководещите като директно предизвикателство към властта в Анкара.

Декларацията провокира бурни реакции от страна на държавното управление и висши държавни чиновници.

" Турските въоръжени сили не могат да се употребяват като средство за упоритости на лица, които към този момент нямат никакви отговорности и отговорности ", се споделя в изказване на Министерството на защитата.

Декларацията „ единствено ще повлияе отрицателно на морала и мотивацията на военния личен състав и ще зарадва враговете “, съобщи министерството и акцентира, че публикуването на такава декларация „ няма да способства с нищо на нашата народна власт “.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по този мотив привиква държавното управление и най-висши държавни чиновници на изключително съвещание през днешния ден в 15 ч. в президентския замък в Анкара. Веднага по-късно е планувано съвещание на централния изпълнителен комитет на ръководещата партия.

Говорителят на президента Ибрахим Калън съобщи, че пенсионираните офицери са изпаднали в " жалка и нелепа " обстановка с това писмо.
Калън съобщи, че изказването „ припомня на интервали на преврати. “

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че адмиралите не би трябвало да употребяват униформите си като средство за пробутване на политическата си изразителност.

Турският шеф по връзките Фахретин Алтун акцентира, " Не единствено тези, които са подписали, само че и тези, които ги предизвикват, ще дадат доклад пред правораздаването, " добави той.

Коалиционният сътрудник от Националистическото придвижване (MHP) Девлет Бахчели сподели: „ Пагоните и пенсиите на тези някогашни адмирали, подписали декларацията, би трябвало да бъдат отнети. “

След решението на Турция предишния месец да се отдръпна от Истанбулската спогодба с президентски декрет, породи въпрос дали Турция може да се отдръпна от други интернационалните съглашения по същия метод. В телевизионно изявление на 24 март, ръководителят на Народното събрание Мустафа Шентоп, който е и парламентарен юрист, съобщи, че механически е допустимо и даде образец с Конвенцията от Монтрьо.

Шентоп ден по-късно изрично съобщи, че отводът от интернационалните контракти, като Конвенцията от Монтрьо, не е в дневния ред на Турция.

Тези мнения по съглашението съживиха полемиката за Канал Истанбул. Специалисти спорят, дали за този нов канал ще бъде в действие контракта от Монтрьо.

Сега конвенцията лимитира разполагането в Черно море до 21 дни на кораби, които не принадлежат към крайбрежните страни и не разрешава прекосяването на самолетоносачи.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР