Днес това е по-важно от всякога. След пенсионирането на космическите

...
Днес това е по-важно от всякога. След пенсионирането на космическите
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с третата дългосрочна експедиция се завърна на Земята!

Днес това е по-важно от всеки път. След пенсионирането на галактическите совалки НАСА трябваше в продължение на близо десетилетие да разчита на съветските кораби “Союз ” за орбиталните транспорти, само че в този момент, когато Русия води война в Украйна, американската галактическа организация не би желала да си разреши още веднъж сходна накърнимост. Вярно е, че партньорството на Международната галактическа станция остава незасегнато от глобите и Съединени американски щати и Русия не престават да работят дружно. Но самостоятелният достъп до космоса е извънредно значим ако се случи най-лошото. А и НАСА няма да разчита само на СпейсЕкс, защото организацията има авариен вид. Втора частна компания, Боинг, е създала собствен пилотиран галактически транспортен съд – “Старлайнър ”. Очаква се този транспортен съд да организира изпитателен безпилотен полет до МКС на 20-ти май и в случай че той е сполучлив, в НАСА ще дишат доста по-спокойно, тъй като ще разполагат с две самостоятелни транспортни средства. 

Но да се върнем на днешната задача. Командирът на “Крю Драгън ” бе астронавтът на НАСА Раджа Чари, за който това бе първи полет. Пилотът бе ветеранът Томас Маршбърн, който през днешния ден се завърна от третото си галактическо странствуване. Двамата експерти на експедицията бяха американката Кейла Берън и немецът Матиас Маурер, които летяха за пръв път. 

Напомням на читателите, че този транспортен съд “Крю Драгън ” бе изстрелян на 11-ти ноември предходната година чрез ракета-носител “Фалкън 9 ” с американски ракетни мотори “Мерлин ”. Тогава това бе петото пилотируемо галактическо изстрелване за СпейсЕкс. Но през идващите месеци компанията на Мъск изпрати в космоса още две задачи – частната “Аксиом-1 ” и четвъртата дълготрайна експедиция до МКС. “Аксиом-1 ” се завърна на Земята на 25-ти април, а този транспортен съд “Крю Драгън ”, извел четвъртата експедиция, ще остане свързан със станцията към шест месеца. Неговите астронавти Кейл Линдгрен, Боб Хинс, Джесика Уоткинс и Саманта Кристофорети работят един до друг с съветските космонавти Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков, които излетяха през март с кораба “Союз МС-21 ”. 

Със завършека на днешната задача завършва и натовареният интервал за СпейсЕкс във връзка с пилотираната космонавтика. Докато последният “Крю Драгън ” е в орбита, нов пилотиран галактически транспортен съд на Мъск няма да излети преди края на октомври – с петата дълготрайна експедиция до МКС. А в края на 2022-ра година чакаме изстрелването и на частната задача “Поларис ”, при която за пръв път след края на епохата на “Аполо ”, т.е. след 50-годишно спиране, астронавти ще се насочат в далечния космос, на разстояние 1 000 километра от Земята. 

Но до момента в който чакаме това да се случи, едва ли ще скучаем. Силно се надявам през идващите седмици и месеци другите компании също да покажат нещо забавно. Корабът на Боинг “Старлайнър ” нека най-накрая излети и нека идващите проби на лунната ракета “Спейс Лонч Систъм ”, планувани за началото на юни, бъдат сполучливи. 

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР